Sreda 29.08.2018.
12:25
J. L. Petković - Vesti

Suze na Veliku Gospojinu

pixabay.com
Liturgija za praznik. Raseljeni Srbi otkazali dolazak zbog pretnji

- Tužni smo i pretužni. Ljudi ceo dan zovu i plaču, ne mogu da veruju da ne mogu u svoj rodni grad ni na Veliku Gospojinu. Ovo je prvi put da se nismo došli u naš grad, našu ulicu, našu crkvu na krsnu slavu - kaže za "Vesti" Đokica Stanojević, predsednik Udruženja Đakovčana.

Iako su raseljeni Srbi otkazali dolazak iz bezbed nosnih razloga, grupa Albanaca iz Đakovice, koje je organizovalo udruženje Majke zovu, protestovalo je ispred manastira protiv dolaska Srba. Učesnici protesta došli su sa parolama "Nema mira bez pravde" i "Krv albanske dece ubijenih od strane Srbije se ne poklanja". Predstavnici Srpske liste koji su deo kosovskih institucija nisu došli ni na sečenje slavskog kolača, nisu se oglasili ni protiv zabrane dolaska Srbima, niti povodom protesta.

- Zabrinjava da Srbi iz Đakovice ovako nešto dožive, a da se predstavnici Srpske liste u Vladi Kosova nisu oglasili. U kom veku mi živimo, kad je ljudima ograničena verska sloboda?! Bili smo u pravu što nismo krenuli, jer nismo hteli da uđemo u kolo mržnje - ističe Stanojević.
Albanci iz Đakovice već godinama sprečavaju Srbe da posete manastir Uspenja Presvete Bogorodice.

2024 © - Vesti online