Sreda 29.08.2018.
08:40
Vestionline, Tanjug

Četiri miliona izbeglica ne ide u školu

A. Čukić
Foto: Ilustracija

UNHCR saopštava da je broj dece migranata koja ne idu u školu za pola miliona veći u odnosu na isti period prošle godine.

Kako se navodi, 61 odsto dece izbeglica pohađa osnovnu školu, u poređenju sa 92 odsto dece širom sveta, dok svega 23 odsto njih upiše srednju školu u odnosu na 84 odsto dece u svetu.

Fakultet upiše 37 odsto mladih u svetu, dok samo jedan odsto izbeglica ima tu šansu, a ovaj podatak se, napominje UNHCR, ne menja u poslednje tri godine.

Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi istakao je da će bez obrazovanja biti učinjena bespovratna šteta budućnosti dece izbeglica i njihovih zajednica

- Obrazovanje je način da se pomogne deci da zacele rane, ali je takođe i od ključnog značaja za izgradnju njihovih domovina - rekao je Grandi.

Izveštaj ističe napredak zemalja koje su se obavezale da će poštovati Deklaraciju za izbeglice i migrante i da će tokom 2017.godine upisati u školu 500.000 dece. 

Istovremeno se naglašava da treba učiniti više kako bi sve izbeglice dobile obrazovanje koje zaslužuju, a zemlje koje prihvataju migrante pozivaju se da uključe decu u nacionalne obrazovne sisteme uz odgovarajuće nastavne planove tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja. 

U izveštaju se ukazuje i da 92 odsto dece izbeglica školskog uzrasta živi u zemljama u razvoju i da im je potrebna finansijska pomoć međunarodne zajednice.

Navodi se da je krajem 2017. godine u svetu bilo više od 25,4 miliona izbeglica, od toga 19,9 miliona pod zaštitom UNHCR-a. 

Više od polovine, 52 odsto, činila su deca među kojima je bilo 7,4 miliona dece školskog uzrasta.

"Preokrenimo trend: Obrazovanje izbeglica u krizi” je treći godišnji izveštaj koji objavljuje UNHCR. 

Prvi je objavljen 2016.godine pod nazivom „Na gubitku” pred Samit Generalne skupštine UN-a o izbeglicama i migrantima.

Drugi izveštaj "Zanemareni” objavljen je prošle godine i u njemu je istaknut jaz između dece migranata i njihovih vršnjaka u šansama za obrazovanje.

U UNHCR-u navode da je Srbija prva zemlja na Zapadnobalkanskoj ruti koja je u septembru 2017. upisala više od 90 odsto dece izbeglica, migranata i tražilaca azila - 437 dece upisano je tada u 44 osnovne i srednje skole. 

2024 © - Vesti online