Sreda 29.08.2018.
08:14
Vestionline, Tanjug

"Beli šlemovi spremaju napad"

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rjabkov tvrdi da teroristička grupa Komitet oslobođenja Levanta, koja je povezana sa Al Kaidom, priprema napad u pokrajini Idlib koji će, kako je rekao, režirati takozvani Beli šlemovi, koje Rusija optužuje za fabrikovanje ranijih napada, prenosi AP. 

Nedavno je i portparol ruskog ministarstva odbrane general Igor Konašenkov upozorio na mogućnost da strani specijalci insceniraju napad hemijskim oružjem u Siriji. 

- Prema informacijama koje je ruski Centar za pomirenje u Siriji primio danas od stanovnika Idliba, strani stručnjaci (koji pričaju engleski jezik) doputovali su u naselje Hbit na jugu zone deeskalacije u Idlibu kako bi inscenirali hemijski napad koristeći rakete sa hlorinom - rekao je on novinarima.

Konašenkov je optužio zainteresovane snage izvan regiona da ponovo pripremaju velike provokacije u Siriji kako bi destabilizovale situaciju i omele čvrstu dinamiku mirovnog procesa koji je u toku.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije prethodno je apelovao na svetske sile da prekinu da koriste pitanje hemijskog oružja kako bi vršile pritisak na Damask i njiegove saveznike. 

SAD, Britanija i Francuska su u zajednickom saopštenju povodom pet godina od napada gasom u Istocnoj Guti u Siriji pozvali pristalice sirijskog predsednika Bašara el Asada da iskoriste svoj uticaj i prekinu nekontrolisanu upotrebu hemijskog oružja u svetu.

Zapadne zemlje i nezavisni analitičari tvrde da su snage sirijske vlada izvršile nekoliko napada hemijskim oružjem tokom sedmogodišnjeg građanskog rata.

Nakon navodnih hemijskih napada 2017. i 2018. godine, SAD su, u znak odmazde, izvele napade na sirijske snage. 

2024 © - Vesti online