Utorak 28.08.2018.
16:15
b92.net

Pekara "Ana i Frank“ će morati da promeni ime

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pekara u Amsterdamu "Ana i Frank" menja ime, nakon žestoke kritike zbog asocijacije na ime Ane Frank, devojčice koja se krila od nacista sa jevrejskom porodicom u zgradi u blizini pekare. 

Kritičari su na Tviteru napisali da je "neukusno" da vlasnik, koga su nazvali samo Roberto, povezuje svoj biznis sa najpoznatijom žrtvom Holokausta. 



Citirali su Roberta, koji je rekao: "Bilo mi je lepo ime". 

Ana Frank, koja je umrla u koncentracionom logoru, "je i za mene junakinja", rekao je Roberto. 

Druk Toestand, koji prati Amsterdamske vesti, je na Tviteru napisao: "Čak i ako se vlasnici zovu Ana i Frank, to je i dalje šokantno." 

Kuća u kojoj se skrivala Ana Frank je u istom kraju kao i pekara, a jedna je od glavnih znamenitosti za turiste u Amsterdamu. Svedoči o patnjama Jevreja tokom nacističke okupacije Holandije u Drugom svetskom ratu. 

Roberto je rekao holandskim medijima da će promeniti ime. "Dobro ću razmisliti o tome", rekao je. "Nisam nameravao nikoga da uvredim." 

Dnevnik Ane Frank je svetski bestseler. 

Devojčica je umrla od tifusa u logoru Bergen-Belsen 1945. godine, kratko pre nego što je Britanska armija oslobodila ovaj logor. Zatekli su hiljade mrtvih, a mnogi od njih su Jevreji koje su doveli iz drugih nacističkih logora.
2024 © - Vesti online