Ponedeljak 27.08.2018.
21:38 >> 18:27h
b92.net, Vestionline

Srbi se rekordno zadužuju: Da li je krivo more?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sve je više onih koji se odlučuju za keš kredite, ali i refinansiranje starih zajmova.

Komentatori ne isključuju kao uzrok tzv. sezonski efekat, ali kao razloge navode i povoljnije uslove za zaduživanje i makroekonomsku stabilnost. 

Život na rate,  sve tanja linija između slobodnog izbora i moranja. Dubravka i njen suprug održavali su se na toj liniji punih 15 godina...čekali sigurne uslove, dočekali zaključk koji im je i ranije bio i te kako poznat. 

Dubravka Vidaković, korisnica stambenog kredita, kaže da je kupovina stana u Srbiji moguća samo uz pomoć kredita. 

- Od mesečnih prihoda prvo se odvaja novac za ratu jer ako bismo preskočili došli bismo u veliki problem - kaže ona. 

Vidakovići dali skroman doprinos da banke april, maj i jun ocene rekordnim kvartalom kakav se ne pamti u poslednjih osam godina. U ta tri meseca građanima odobreno gotovo 40 milijardi dinara. 

Iz Narodne banke Srbije kažu da je ovaj rast najvećim delom rezultat dinamičnog odobravanja gotovinskih kredita i zajmova za refinansiranje, koji se, po pravilu, odobravaju u dinarima i na rokove otplate duže od pet godina. 

A u analizi stručnjaka stoji da građane pre svega mame nikad niže kamatne stope...mi smo pitali da li su nas letnji apetiti, kao što je odlazak na more, naterali da povećamo dug? 

- I prethodne godine i pre dve i pre tri smo imali sezonski efekar tako da nije u pitanju samo sezonski efekat koji donekle ovo može da objasni nego bih pre rekao da se radi o dobrim očekivanja za budući period, o jednoj ostvarenoj makroeko stabilnosti - kaže Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije. 

Građani, ne računajući stambene kredite, uglavnom orijentisani na pozajmicu u dinarima, privredi se više sviđaju evri. Kako god, dugovi rastu. Sabrana na kraju jula ukupna kreditna suma iznosi 2.317 milijardi dinara, dok se zaduženje stanovništa sa mesečnim skokom od gotovo 1 odsto približava cifri od hiljadu milijardi. Alarmanto? 

- A kad pogledanmo taj pokazatelj koliko smo po gradjaninu prosecno zaduženi mi još uvek kaskamo za razvijenijima i to značajno hrvati slovenci ... prema tome ne možemo oceniti kao alarmantan - ističe Grubišić. 

U udruženju banaka danas prezauzeti da bi dali bilo kakav komentar, ali sigurni smo nemaju ništa protiv ovakve tendencije.

2024 © - Vesti online