Ponedeljak 27.08.2018.
18:03
b92.net, Vestionline

Srbija u EU: Sve više građana podržava članstvo

pixabay.com
 

To je za tri procenta više u odnosu na drugu polovinu 2017. godine, dok je istovremeno procenat građana koji se protive smanjen i sada iznosi 21 odsto, kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Joksimović je za Tanjug rekla da je unazad sedam, osam godina podrška građana članstvu u EU dosta varirala i da su promene i amplitude raspoložanja bile velike, u skladu sa promenama i u samoj EU i u poziciji Srbije. 

Za ministarku je rezultat poslednjeg istraživanja o podršci građana evropskim integracijama u prvih šest meseci ove godine vrlo značajna promena, s obzirom da se taj procenat u prethodne dve godine kretao između 42, 45 i 47 odsto. 

Najnoviji rezultati su, kaže ministarka, jako dobri jer pokazuju, pre svega, zrelost naših građana, kao i to da razumeju proces evropskih integracija, iako je to nesumjivo politički proces. 

Smatra da građani, bez obzira na neke probleme koji realno postoje, ipak sagledavaju da je vreme lamentiranja nad sudbinom i nepravdom prošlo i da zajedno kao društvo treba da se dogovorimo i da idemo pravcem koji svakako daje bolju perspektivu. 

- Da li će sve biti najuspešnije onako kako želimo, to niko ne može da garantuje, ali mislim da je važna odluka da idemo u pravcu koji nam daje više mogućnosti, više obaveza, više rada, ali i više šansi - podvukla je ministarka Joksimović, koja je i nacionalni koordinator za pretpristupne fondove. 
 

Kao najveće koristi koje građani vide od potencijalnog članstva u EU su, kaže ministarka, pre svega put ka boljoj budućnosti za mlade, zatim mogućnost za nova radna mesta i slobodno kretanje unutar EU. 

- Možete da putujete i da kada postanete članica eventualno radite u nekoj zemlji, ali s druge strane i da u svojoj zemlji gde ostajete imate više šansi, jer dolaze novi standardi, nove investicije, novi poslovi - rekla je ministarka. 

Građani, ističe Joksimović, vrlo pridaju značaj borbi protiv korupcije, reformi zdravstevnog sistema, vladavini prava, poljoprivredi i zaštiti životne sredine. 

- Sve su to za građane vrlo važne oblasti za koje oni misle da će svakako biti bolje uređene ukoliko Srbija postane članica EU ili u ovom periodu, dok pregovaramo o članstvu, da ćemo uređivati zemlju u tom smislu - navodi Joksimović. 

Podsetila je i da je ove godine u februaru predstavljena kredibilna strategija proširenja, da Srbija godišnje dobija bespovratno 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova EU, zatim na projekte prekogranične saradnje, kao i na obnavljavljanje lokalne infrastrukture - puteva, bolnica, škola i reformu državne uprave. 

- Sve su to koristi koje na kraju građani ipak vide kao važan segment razvoja - navodi ministarka. 

Ističe i važnost dobrih odnosa sa članicama EU, i u tom smislu navodi da su i predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije nastavili taj trend i sa Nemačkom i Francuskom, sa kojom se odnosi intenziviraju, kao i sa brojnim drugim zemljama članicama EU. 

- To, naravno, daje jednu bolju političku stabilnost, a to rezultira novim investicijama i novim radnim mestima - kaže Joskimović. 

Istakla je da su evropske integracije zaista proces koji donosi korist svima. 

- Zašto bi to građani Srbije propustili kada šansa već postoji - zapitala je Joksimović.

2024 © - Vesti online