Ponedeljak 27.08.2018.
15:46
Vestionline, Tanjug

Suša diže cene žitarica, šta će biti sa hranom?

pixabay.com
 

Međutim, cene žitarica koje se koriste u proizvodnji hleba mogle bi da porastu za više od deset odsto, izjavio je poljski ministar poljoprivrede Krištof Ardanovski.

- Ne mislim da će suša dovesti do drastičnog porasta cena hrane, jer su neki usevi spaseni zahvaljujući intenzivnim kišama proteklih nedelja. Ali, žitarice koje se tradicionalno koriste u proizvodnji hleba pretrpele su štetu, zbog čega će se pad proizvodnje od više od 10 procenata odraziti na njihovo poskupljenje u visini od pet do 15 procenata - rekao je Ardanovski za Rojters. 

Poljska se u periodu april-jul suočila sa nadprosečnim temperaturama, dok je količina padavina bila ekstremno mala, prema podacima državnog institutu za meteorologiju IMGV. 

Pojedini farmeri strahuju da bi mogli da izgube znatan deo poljoprivredne proizvodnje, zbog sušnog leta koje je oštetilo useve u Evropskoj uniji. 

Inflacija je u Poljskoj ostala u julu na 2,0 posto na godišnjem nivou, dok je privredni rast u toj najvećoj ekonomiji istočne Evrope dostigao 5,1 procenata u drugom kvartalu. 

U Poljskoj će se u oktobru održati lokalni izbori, što će, kako ocenjuje Rojters, biti test za vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS), koja i dalje uživa veliku podršku, sudeći prema anketama javnog mnjenja. 

Ta stranka je do sada izdvojila 800 miliona zlota (213 miliona dolara miliona) da pomogne poljoprivrednicima da se uhvate u koštac sa posledicama suše.

2024 © - Vesti online