Nedelja 26.08.2018.
17:56
Vestionline

"Godinama sam mrzeo fudbal, jedva sam čekao da se penzionišem"

EPA/GEOFF CADDICK
Majkl Oven, bivši engleski reprezentativac

Oven kaže da su tome doprinele povrede, a počele su da se javljaju još u 19. godini kada je pukla tetiva.

Pet meseci je bio van terena, ne shvatajući još uvek da neće biti "onaj stari" već nakon te povrede.

- Kad sam jednom to uradio, bio sam gotov. Bio sam brz, ulazio u duele, nadtrčavao sam protivnike. To sam bio u poređenju sa poslednjih šest i nešto više godina kada sam se pretvorio u jedino u šta sam mogao. Skamenim se kada treba da uđem u duel jer se plašim da bih mogao da pokidam mišić. Najgore je što vam instinkt sve vreme nalaže da uradite kao što ste radili celog života, ali onda počnete da razmišljate "o ne, nećeš" - rekao je Oven.

On je napustio Liverpul i 2004. otišao u Real Madrid. Samo godinu dana kasnije se dogovorio da se vrati među "Redse" ali je ponudu poslao Njukasl.

Usledile su sezone u Mančester junajtedu i Stouku, da bi karijeru završio 2013. godine u 33. godini života. U trenucima kada je trebalo da bude na svom vrhuncu, između 26. i 30. godine, Oven kaže da je mrzeo fudbal.

- Šest ili sedam godina sam mrzeo sve to. Jedva sam čekao da se penzionišem. To nisam bio ja. Sve što sam radio nije prolazilo, povezivanje igre i ulazak u kazneni prostor. Završilo se tako što su ljudi mislili da sam dobar centarfor koji nije radio ništa drugo. Mentalno sam mogao da radim više, fizički nisam.

U Njukaslu je imao polomljenu metatarzalnu kost, kidao je ligamente igrajući za Englesku godinu dana kasnije i redovne probleme sa preponama 2007.

Navodi da mu je brzina bila i blagoslov i prokletstvo istovremeno. Brzina mu je bila jedan od zaštitnih znakova po kojoj smo ga svi zapamtili već sa 18 godina na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998.

Oven kaže da mu je genetika bila takva kao da je "pravljen da se povređuje" jer su i njeogovi otac i braća imali slične poteškoće.

Na kraju je ponudio Stouku da prekine ugovor decembra 2012. pre nego što je karijeru okončao maja 2013. godine.

- Divim se ljudima koji mogu da igraju iz ljubavi prema igri. Mogu da izgube koji metar u trku i da pređu u nižu ligu i igraju protiv slabijih timova, ali mene je to poremetilo - priznaje Oven.

2024 © - Vesti online