Nedelja 26.08.2018.
14:36
Vestionline, Tanjug

Pašalić: Nedovoljna svest društva o značaju zaštite na radu

Medija centar Beograd
Zaštitnik građana Zoran Pašalić

- U ovom slučaju pitanje nadležnosti i odgovornosti državnih organa u sistemu zaštite imovine i lica, te primena zakonskih mera predstavljaju ključno polazište za postupanje - kaže Pašalić.

On je dodao da će od nadležnih zatražiti izjašnjenja iz njihovog delokruga rada kako bi se utvrdili propusti koji su doveli do pogibije radnika.

Pašalić takođe očekuje da će okolnosti koje su dovele do tragičnog događaja u Narodnoj biblioteci biti što pre rasvetljene, a javnost obaveštena o rezultatima istrage.

Onu saopštenju podseća da država garantuje potpunu bezbednost i zaštitu radnika na radnom mestu i svako ugrožavanje i kršenje tih prava mora biti najstrože sankcionisano.

Prava, obaveze i odgovornost u vezi sa bezbednošću radnika garantovani su zakonima, a uređuju se i posebnim kolektivnim ugovorima, te posebnim aktima poslodavaca, kaže ombudsman i dodaje da svi učesnici u radnom procesu moraju biti informisani o svojim pravima i obavezama, posebno u situacijama kada su ugroženi ljudski životi i imovina.

Pre dva dana u arhivu Narodne biblioteke u Beogradu došlo je do curenja gasa, a od posledica gušenja dve osobe su stradale.

2024 © - Vesti online