Subota 25.08.2018.
23:59
Vestionline, Tanjug

"Svedoci smo velikog napretka na Zapadnom Balkanu"

youtube.com/WonderWhy
Zapadni Balkan

On je, otvarajući panel "Politički razgovori" u okviru Evropskog foruma Alpbah, na početku govora izrazio posebnu dobrodošlicu predsednicima Srbije i Slovenije, Aleksandru Vučiću i Borutu Pahoru, i predsedniku privremenih institucija u Prištini Hašimu Tačiju, koji su, kako je rekao, došli u odlučujućoj fazi za ovaj region.

- Svedoci smo zapaženog napretka ostvarenog u tom regionu -  kazao je Van der Belen.

On je istakao da je važno jedinstvo u EU, kao i suprostavljanje ponovnom rasplamsavanju nacionalističkih tendencija, zbog kojeg Unija gubi na značaju prema velikim silama.

Ocenio je da je Bregzit manji problem od toga, ali da bi trebalo postići sporazum o istupanju Londona iz Unije.

Podsetio je da većinsku odluku na referendumu u Velikoj Britaniji smatra "tragičnom greškom", i poručio da se razume da ona zemlja koja istupa ne može sa sobom da ponese sve prednosti koje je imala u Uniji.

- Zanima me koje će pouke povući članice iz ovoga. Nije isključeno da neće doći do dogovora oko Bregzita. Bregzit se može porediti sa izlaženjem iz aviona na velikoj visini, pa se postavlja pitanje sa ili bez padobrana, šta je bolje?-  upitao je on.

Van der Belen je naglasio da se EU neće raspasti zbog Bregita, koji je, naprotiv, doveo do privremenog jačanja kohezije preostalih članica.

2024 © - Vesti online