Subota 25.08.2018.
16:29
Vestionline

Polanski ima grend slem - u "srećnom gubitništvu"

EPA/Tannen Maury
Piter Polanski

Piter Polanski (30), koji na svetskoj lsiti zauzima 120. mesto, ušao je u istoriju tenisa na nesvakidašnji način. Na sva četiri turnira za grend slem ove godine izgubio je u trećem, poslednjem kolu kvalifikacija, ali je zatim bio u glavnom žrebu kao "srećni gubitnik" zahvaljujući odustajanju nekog ko je zaslužio mesto među 128 učesnika po svom rejtingu.

Na Ju-Es openu je posle pobeda u prva dva kola predtakmičenja i to bez izgubljenog seta poražen protiv Amerikanca Donalda Janga (242. na listi) sa 7:5, 1:6, 6:3. Na početku glavnog takmičenja sastaće se s Nemcem Aleksandrom Zverevom, četvrtoplasiranim u poretku, koji u Njujorku igra pod nadzorom legendarnog Ivana Lendla, svog novog trenera.

Polanski, koga je Novak Đoković pobedio nedavno u drugom kolu na turniru iz masters serije u Torontu, odigrao je samo deset mečeva na četiri najveća takmičenja belog sporta. Svih devet puta se domogao glavnog žreba kroz kvalifikacije, a slast pobede je osetio samo na Ju-Es openu 2010, kada je u prvom kolu savladao Argentinca Huana Monaka s 3:0 u setovima (zatim izgubio od Amerikanca Džejmsa Blejka).

Ove godine ga je kao "srećnog gubitnika" pobedio Rus Karen Hačanov na Australija openu, Frencuz Pjer Ig Erber na Rolan Garosu, a Austrijanac Denis Novak na Vimbldonu. Sva je prilika da ni protiv Zvereva neće proći bolje.

Na Tviteru se ovako pohvalio svojim srećnim dostignućem.

2024 © - Vesti online