Subota 25.08.2018.
17:47
blic.rs

Žene u Britaniji će moći da prekinu trudnoću kod kuće

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prošle godine su u Škotskoj i Velsu uvedeni kućni abortusi. Sada vlada Velike Britanije tvrdi da će ovo biti legalizovano u Engleskoj pre kraja godine. Ali abortus ostaje ilegalan u skoro svim okolnostima u Severnoj Irskoj.

Medicinski abortus tokom prvih devet nedelja trudnoće uključuje uzimanje lekova mifepriston i misoprostol u razmaku od dan-dva. Oko osam od deset prekidanja trudnoće sada se odvija na ovaj način.

Trenutno žene u Engleskoj moraju da uzimaju obe doze u klinici pod medicinskim nadzorom, a zatim da napuste kliniku nakon uzimanja druge pilule.

Žene mogu da dožive bol, krvarenje, mučninu i povraćanje zbog ovih lekova. Ali studije su pokazale da je proces relativno bezbedan. To je isti proces koji se dešava kada žene imaju spontani pobačaj, za koji obično ne moraju da idu u bolnicu.

Kako su neke žene već počele da abortiraju kod svojih kuća, agencija "British Pregnancy Advisory Service" je počela sa kampanjom da se legalizuju kućni abortusi.

Minsitarstvo zdravlja i socijalne brige je objavilo da će prema novom sistemu ženama biti dozvoljeno da uzmu drugu pilulu kod kuće ukoliko to žele.

Ova izmena neće biti predmet debate u parlamentu, ali će ministar zdravlja morati da preduzme neke zakonske korake kako bi kuće bile odobrene kao mesta gde mogu da se vrše abortusi.

Očekuje se da grupe koje se protive abortusu pokušaju da blokiraju ovaj potez.

2024 © - Vesti online