Subota 25.08.2018.
16:21
Vestionline

Za Srbe na Kosovu Gazivode su pitanje opstanka

A. Čukić
Gazivode

- Gazivode su naš opstanak, naš razvoj. Bez Gazivoda Kosovo i Metohija ne bi ni postojali. Ako bismo recimo isključili vodu u termoelektranama, one bi ostale bez proizvodnje, to bi kao posledicu imalo prestanak snabdevanja električnom energijom, prestao bi svaki vid proizvodnje, prestalo bi snabdevanje pijaćom vodom preko 700.000 ljudi, ugasile bi se informacione tehnologije, ugasio bi se život na KiM - objašnjava Vulović, zbog čega su Gazivode važne i Prištini i jedan od glavnih razloga za njihovu borbu da preuzmu kontorlu nad Severom KiM.

- Svi argumenti da je pitanje vlasništva nad hidrosistemom Gazivode kojim upravlja Javno  preduzeća za vodosnabdevanje i za proizvodnju i distribuciju električne energije "Ibar"sa sedištem u Zubinom Potoku, nesporno su na srpskoj strani što bi trebalo da bude i presudno u eventualnoj "korekciji granica" ili "razgraničenju" Priština i Beograda - ubeđen je Vulović. 

- Oko 80 odsto površine jezera Gazivode nalazi se u opštini Zubin Potok na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom, a manjim delom jezero pripada opštini Novi Pazar - naveo je on. 

- Na godišnjem nivou Gazivode ostvaruju prihode veće od 10 miliona evra, ali mi od toga nemamo baš nikakve koristi, a isključivo ulaže Republika Srbija i lokalna samouprava. Po svim zakonima, Albanci su obavezni makar da plate za vodu, ali oni i to koriste besplatno, zapravo otimaju uz odobrenje međunarodne zajednice - rekao je Vulović.

2024 © - Vesti online