Subota 25.08.2018.
11:49
sputniknews.com

SAD zapretile izuzetno jakim napadom na Siriju

youtube.com/Rusvesna.su 1945
Nema mira u ratom napaćenoj Siriji (Foto: Arhiva)

U saopštenju se navodi da se militanti pripremaju da izvedu hemijski napad za koji bi okrivili Damask i time obezbedili izgovor za udare.

- Napad će biti iskorišćen kao izgovor za američke, britanske i francuske udare iz vazduha na mete u Siriji - rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov.

Prema njegovim rečima, u Persijski zaliv već su poslati američki brodovi "Salivans" i razarač naoružan sa raketnim sistemom "Aegis".

"U vazdušnoj bazi 'Al udeid' u Kataru već se nalazi američki bombareder 'Rikvel Be-1' opremljen sa 24 krstareće rakete", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

General Konašenkov napominje da provokacije pripremaju militanti iz Fronta Al Nusra u provinciji Idlib na severozapadu Sirije.

- Nedavne izjave američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona u kojima je pretio novim bombardovanjem Sirije, mogu se protumačiti kao skrivena potvrda planiranja udara - zaključuje Konašenkov.

Ruska medijska kuća "Raša tudej" podseća da je Bolton 22. avgusta rekao da će snažno odgovoriti ukoliko sirijski režim upotrebi hemijsko oružje.

"Blumberg" podseća da je Bolton uoči sastanka sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim rekao novinarima da je Vašington primetio planove sirijskog režima da obnovi sukobe u provinciji Idlibu, na šta će američke snage odgovoriti odlučnim merama, pre svega ukoliko dođe do upotrebe hemijskog oružja.

Bolton i Patrušev sastali su se u četvrtak u Ženevi, a glavne teme susreta bile su bilateralni odnosi, ali i međunarodna pitanja kao što su Sirija i Ukrajina.

2024 © - Vesti online