Nedelja 26.08.2018.
00:30
Vestionline, Tanjug

Ne postoji "bezbedna količina" alkohola: Rak vreba i sa jednom čašom dnevno (VIDEO)

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživači su prihvatili da umereno konzumiranje alkohola može da zaštiti od bolesti srca, ali i dodali da postoji veliki rizik od dobijanja raka i drugih bolesti, prenosi BBC.

Studija "Globalni teret bolesti" obuhvatila je količine konzumiranog alkohola i njegove efekte na zdravlje u 195 zemalja širom sveta između 1990. i 2016. godine.

Kako se navodi, analizirani su podaci uzeti od osoba uzrasta od 15 do 95 godina koji su konzumirali alkohol, onih koji to nikada nisu radili i onih koji su pili samo jedno piće dnevno.

Rezultati su pokazali da je kod osoba koje su pile jednu i više čašu alkohola dnevno imali zdravstvene probleme poput povreda ili oboljevanja od raka.
Jedna od autorki studije i istraživač na Imperijal koledžu u Londonu Sonja Saksena, rekla je da već i jedno piće dnevno predstavlja rizik, a da većina ljudi ne pije samo jedno piće.

Studija je pokazala i da Britanci u proseku piju tri čaše dnevno, a na listi najvećih konzumenata alkohola prednjače Rumuni koji piju u proseku po osam čaša dnevno, a kod žena Ukrajinke koje konzumiraju u proseku 4,2 čaše alkohola dnevno.

2024 © - Vesti online