Petak 24.08.2018.
13:36
Vestionline, Tanjug

"Nemoguće je da EU primi sve izbeglice"

A. Čukić
Sebastijan Kurc (Foto: Arhiva)

Kurc je sinoć govorio na godišnjem prijemu CDU Tiringen u Erfurt i podržao njenog lidera Majka Moringa, kojem ne bi savetovao da uđe u saradnju sa AfD. 

Pred oko 3.300 članova CDU, Kurc je na konstataciju da se očekuje da će AfD na pokrajinskim izborima dobro proći i pitanje da li bi Moringu savetovao da uspostavi koaliciju sa tom strankom, pošto je on sam ušao u saradnju sa Slobodarskom partijom Austrije (FPO) u Beču, odgovorio: "Ne, ne bih mu to savetovao".

Kurc je poručio da se ne može preslikati politički sistem, i da AfD i FPO ne mogu da se porede.

Rekao je da koalicija njegove Narodne partije (OVP) sa FPO nije imala alternativu posle izbora na jesen prošle godine, jer je Socijaldemokratska stranka (SPO) odbila da bude "mlađi partner".

Kurc je naglasio da je uveren da će Moring za Tiringen doneti ispravan izbor i podsetio da šef CDU u Tiringenu odbija saradnju sa AfD.

Kurc je na skupu CDU govorio o zaštiti spoljne granice EU, dok su levičari ispred hale protestovali protiv njega nazivajući ga "Bebi Hitlerom".

Istakao je da je cilj austrijskog predsedavanja EU da se smanje tenzije u EU.

Rekao je da je zadovoljan što je nakon duge svađe u junu, na Samitu EU, konačno napravljen važan napredak kod teme azil.

- Nije moguć neograničen prijem azilanata u Evropi, već zajednička zaštita spoljnih granica i pomoć u zemljama porekla - podvukao je Kurc, dodajući da će Unija raditi na jačanju Fronteksa, te da Italija i Grčka neće biti ostavljene same.

Osvrnuo se i na granične kontrole između Nemačke i Austrije, rekavši da svi mi imamo odgovornost da učinimo ih nepotrebnim.

Na skupu CDU Kurc je bio upitan i za tesan odnos Austrije sa Rusijom, na šta je kazao da želi da svi kanali za dijalog ostanu otvoreni.

2019 © - Vesti online