Petak 24.08.2018.
12:13
Vestionline

Gračanica: Podrška SPC, "ne" podeli

A. Čukić
Manastir Gračanica

Nakon diskusije doneti su i zaključci.

- Prvi zaključak je da ne prihvatamo nikakva razgraničenja i podele koje nam se spremaju. Drugi zaključak je apsolutna podrška Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pre svega podrška episkopu Teodosiju i igumanu manastira Visoki Dečani ocu Savi Janjiću... Treći zaključak je da smo saglasni sa stavom ogromne većine Srpske akademije nauka i umetnosti u pogledu aktuelne situacije... Poslednji zaključak je da ovakva politička situacija vodi ka srpsko-srpskom konfliktu, sukobu. Apelujemo na sve, pogotovu na predstavnike vlasti da učine sve da do toga ne dođe - rekao je potpredsednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Đikić.

Predsednica Evropskog pokreta Srba i bivša poslanica u Skupštini Kosova Rada Trajković poručila je da se Srbi na Kosovu nalaze u jednom veoma važnom trenutku, te da im, kako je kazala, gori pod nogama. Ona tvrdi da će predsednik Vučić izgubiti kredibilitet na pitanju na kojem su i njegovi prethodnici izgubili vlast, a to je pitanje Kosova i Metohije.

- Gospodin Vučić svojim projektom suštinski hoće potpuno da promeni kulturološki identitet. Ne

priznavajući mišljenje i satanizacijom naših crkvenih lidera, on suštinski radi na muslimanizaciji ovoga prostora, negirajući 1300 manastira i crkava i negirajući naše istorijsko trajanje na ovom prostoru, što je suštinski za sve nas potpuno neprihvatljivo - rekla je Trajkovićeva.

Podela Kosova je potencijalni izvor sukoba, smatra direktor RTV Mir iz Leposavića Nenad Radosavljević. Prema njegovom mišljenju, za Srbe su ključne sledeće tri stvari:

- Nama je bitan opstanak i povratak našeg naroda, to je ključna stvar. Druga je zadržavanje kulturne baštine kroz eksteritorijalnost, bez obzira kakvo će biti konačno rešenje i na kraju, da se ne desi rat i stradanje. To su ta tri ključna elementa i o tome mi treba da razmišljamo - poručio je Radosavljević.

Na okruglom stolu učestvovao je i predsednik Progresivno demokratske stranke i bivši ministar i poslanik u Vladi Kosova Nenad Rašić. On je izneo mišljenje da će pravno obavezujući sporazum koji bi trebalo da proistekne iz pregovora u Briselu ugasiti sve institucije koje rade po sistemu Republike Srbije, te će se broj zagarantovanih mesta u Skupštini Kosova ukinuti.

- Ukoliko dođe do korigovanja, menjanja granica ili tog etničkog razdvajanja, kako god ga nazivali, znamo da Srbe na jugu čeka egzodus u periodu, da budem optimističan, od jedne do dve godine. To znači da sada, šta god da imamo, koju god ideju ili metodu da imamo, moramo da je primenimo jer sada nije 5 do 12, već je 12 i 15 - istakao je Rašić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će 9. septembra u Kosovskoj Mitrovici ili Zubinom Potoku predstaviti smernice i pravce državne politike prema Kosovu, ali ne i plan za konačno rešenje, jer, kako je naglasio, on još ne postoji.

2024 © - Vesti online