Subota 25.08.2018.
03:00
J. Arsenović - Vesti

Srbi i Hrvati od mila do nedraga (6): Kažem Beograd - pomislim na kajmak

youtube.com/NowThis World
Foto: Ilustracija

- Uskoro će beogradska sportska Arena nositi naziv po hrvatskoj antifašistkinji Nadi Kulundžić-Štark, Štark Arena. Svi znamo da nešto takvo, da zagrebačka sportska Arena nosi naziv po nekom srpskom partizanu, u ovakvoj Kolindinoj Hrvatskoj ne bi bilo moguće. Isto tako, Ana Brnabić je moguća u Srbiji, ali u Hrvatskoj je nešto slično nemoguće - pisao je prošle godine Sršen, podsećajući da dva bliska naroda žive na mitovima prošlosti, koje je veliki pisac Miroslav Krleža tražio zaklon, čuvenom rečenicom:

"Sačuvaj me, Bože, srpskog junaštva i hrvatske kulture."

Ante Tomić se osvrnuo na slučaj Bajaga:

"Zamislite da je 1969. godina. Dvadeset četiri godine je prošlo od Drugog svjetskog rata, samo

jedna više nego što nas danas dijeli od kraja Domovinskog, i na programu Splitskog festivala su najavljeni Tereza Kesovija i Klaudio Vilja s pjesmom 'Nono', ali nastup je iznenada otkazan jer je neki borac Druge dalmatinske brigade negdje pijan oklevetao talijanskog muzičara: 'Bilo je negodovanja, jer nije u redu da takav pjevač, za kojeg se zna da je u Zadru 1943. pjevao fašističke pjesme, nastupa u Splitu.'

Ovo se 1969. nije dogodilo, Klaudio Vilja je otpjevao pjesmu koju svi znamo, jer je valjda postojala nekakva odgovornost za javnu riječ, pa i ako ste govorili o dojučerašnjim ratnim neprijateljima. Nije se uvažavalo bezvrijedno mišljenje baš svakog idiota koji je bio u ratu. Nisu se svi Talijani smatrali fašistima, kao što je danas dosta popularno misliti da su svi Srbi četnici. Bilo je, ukratko, u nekadašnjem komunističkom jednoumlju više i slobode i pameti nego u nacionalističkoj diktaturi u ljeto 2018."

Vedrana Rudan gađa u ganglije, kao i uvek:
"Nije vrag da će nam opet za sve što nas čeka Srbi biti krivi? Nije vrag da će nam Srbi zato što smo u EU j..... ustašku mater jer je članstvo u EU dobitak? Pamtim sve što se dogodilo pa ipak mislim da smo i mi 'ustaše' i oni 'četnici' ili izmanipulirani ili beskrajno i nepopravljivo glupi. Vjerojatno je ovo drugo ključno. Ja sebe držim pametnom. Jednostavno, ne mrzim Srbe. I neću posaditi vrbu u svom vrtu jer nijedno stablo u svom vrtu moja nona nije posadila ni za Talijane ni za Nijemce.
Jebote! Prošle su dvadeset i tri godine. Reći ćete da sam luda. Kad netko kaže Srbin, ne hvatam se za kamu. Pomislim, aha, kajmak."

Luđa od suseda

"Treba reći i istinu da je Kolindina Hrvatska zavađena ne samo iznutra, već je zavađena i sa svim svojim susjedima. I zato, čemu ljutnja kada se kaže da je Hrvatska danas luđa od Srbije, jer to ne znači ništa drugo do li da je manje tolerantna", piše Sršen.

2024 © - Vesti online