Četvrtak 23.08.2018.
17:30
Radio Slobodna Evropa

RSE: Uhapšen komandant Četničkog pokreta

facebook.com/komandant.bratislav.zivkovic/
Komandant Četničkog pokreta u Srbiji Bratislav Živković (levo)

U odgovoru MUP-a Srbije dostavljenom ovoj medijskoj kući navodi se da su pripadnici policije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu, uhapsili Živkovića "zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi".

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će uz krivičnu prijavu biti priveden nadležnom tužilaštvu, navodi se u odgovoru MUP-a.

Radio Slobodna Evropa navodi da je Živković obuhvaćen istragom Generalnog tužilaštva Ukrajine o učešću šestorice državljana Srbije u sukobima u istočnoj Ukrajini na strani proruskih strana.

Izmenama Krivičnog zakonika Srbije iz 2014. godine za učešće državljana Srbije na stranim ratištima zaprijećena je kazna zatvora u trajanju od šest meseci do pet godina. 

Ukoliko pojedinac učestvuje u oružanom sukobu u inostranstvu u sastavu grupe, zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Za organizovanje učešća u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi zaprećena je kazna zatvora u trajanju od dve do deset godina.

2024 © - Vesti online