Četvrtak 23.08.2018.
12:57
Vestionline

Galinari "ispalio" Italiju

EPA/LUKAS SCHULZE
Danilo Galinari, košarkaš Los Anđeles Klipersa

- Moraš da osećaš "plavo". I moraš to da pokažeš delima, a ne rečima.

Ovako je selektor Italije Meo Saketi - aludirajući na boju nacionalnog dresa - prokomentarisao odustajanje Danila Galinarija (30) od nastupa za reprezentaciju u mečevima protiv Poljske i Mađarske idućeg meseca.

Kao što je poznato, u septembru počinje završna faza kvalifikacija za Mundobasket u Kini i te dve utakmice su jedine za koje selektori mogu da očekuju odziv košarkaša iz NBA lige i evroligaških timova.

U preostala četiri meča, zakazana za novembar ove i februar 2019, većina reprezentacija koje decenijama "vedre i oblače" evropskom i svetskom košarkom, ponovo će biti u desetkovanom sastavu.

Kao uostalom i godinu dana ranije u istim terminima.

Saketi nije krio razočaranje što najveća zvezda italijanske košarke neće stati pod italijansku zastavu ni sada kada je, teoretski, u poziciji da to učini.

Galinari mu je svoje "ne" saopštio u telefonskom pozivu iz Los Anđelesa, nekoliko dana nakon što je predsedniku nacionalnog saveza Đaniju Petrućiju navodno obećao da će se staviti na raspolaganje reprezentaciji.

- Ovog puta me je lično pozvao, ali to ne menja suštinu. Primio sam k znanju da neće doći. Ne mogu da kleknem i molim ga, niti da zovem policiju. Igraćemo bez njega - rekao je Saketi.

- Nadao sam se da će u ovom "prozoru" sve biti lakše, jer se utakmice igraju pre nego što NBA timovi otvore trening kampove. Ali, moć NBA lige i manjak želje kod igrača očigledno su nepremostive prepreke - dodao je iskusni trener.

"Azuri" će se boriti za jedno od prva tri mesta u grupi J, u kojoj se Litvanija izdvojila sa skorom 6-0.

Italija je druga sa 4-2, a svi ostali (Poljska, Holandija, Hrvatska, Mađarska) imaju skor 3-3, što obećava žestoku i neizvesnu borbu, u kojoj bi neko od autsajdera mogao da profitira.

Ostaje da se vidi na koga će od petorice NBA igrača u septembru moći da se osloni selektor Srbije Aleksandar Đorđević. Iako su svi pozvani, pomoćni trener Jovica Antonić već je najavio da neće svi igrati...

2024 © - Vesti online