Petak 24.08.2018.
06:30
A. Šišić - Vesti

Lekovite kupke: Brčkanje kao spas

pixabay.com
 

Prema antičkoj legendi, Ahila je majka potopila u reku Stiks (koja je spajala svet mrtvih i živih) da bi ga učinila neranjivim. Ipak, desna peta, za koju ga je držala, ostala je suva pa je to bila jedina slaba tačka mitskog junaka.

Druga predanja kažu da se u grčkim izvorima i lekovitoj vodi oporavljao polubog Herkul od herojskih podviga. Hipokrit je prepisivao kupanje u vodi koja izvire kao lek za mnoge bolesti. Ni danas ne jenjava popularnist lekovitih kupki. Termalne banje su postale simbol zdravlja, ali lekovite kupke mogu da se naprave i u sopstvenom domu. Uslov je samo da imate kadu u kupatilu.

Hidroterapija kroz vekove

Terapeutska upotreba vode zabeležena je u egipatskim, grčkim i rimskim civilizacijama. Dokazi za to su drevna javna kupatila. Hipokrat je propisao kupanje u izvornoj vodi zbog bolesti. Kina i Japan su poznati po tome što imaju dugu tradiciju hidroterapije.

Kupka od jabukovog sirćeta pomaže kod oslabljenih mišića. Umiruje svrab kože i opekotine od sunca. Pojedine studije ukazuju da sirće izvlači toksine iz tela. Kod opekotina nastalih sunčanjem muke se umiruju i ako se u hladniju kupku doda malo crnog čaja. On je poznat da poseduje antiseptično svojstvo, pa sprečava razvoj infekcija na koži.

Ako se u kadi s vodom pomeša malo narendanog korena đumbira, majoran, listovi tamjana, izmrvljeno seme senfa i gorka so dobiće se kupka koja pomaže kod prehlade i gripa. Ovaj lekoviti eliksir olakšava jake bolove u telu tj. mišićima koji su često posledica ovih oboljenja.

Svemoguća soda

Kupka sa sodom bikarbonom poznata je po detoksikacijskim svojstvima. Ona navodno pomaže kod ekcema, alergija i svraba na koži. Sanira ugrize insekata poput osa, pčela ili paukova. Pomaže u lečenju gljivičnih infekcija i kod boginja varičela.


 

2024 © - Vesti online