Četvrtak 23.08.2018.
11:15
Vestionline, Tanjug

Netanjahu u Litvaniji: Prva poseta izraelskog premijera

youtube.com/BBC Newsnight
Benjamin Netanijahu

Uprkos neslaganjima dve zemlje po izvesnim pitanjima spoljne politike, analitičari navode da je njegova poseta dobra prilika da se ojača strateško partnerstvo, budući da obe države dele interes da bilateralni odnosi budu aktivniji i produktivniji, prenosi AP.

Litvanija, članica Evropske unije, nije priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela nakon što je to učinila SAD i podržava iranski nuklearni dogovor, uprkos protivljenju SAD i Izraela.

Netanjahu, koji se suočava sa otpužbama za korupciju u Izraelu, vuče korene iz Litvanije - roditelji njegove majke su živeli u Šeduvi. 

Više od 90 odsto Jevreja u Litvaniji ubijeno je tokom Drugog svetskog rata, pri čemu je uloga litvanskih vojnika u tome osetljiva, dok država sebe mahom vidi kao žrtvu nacizma i sovjetske okupacije.

Tokom posete, Netanjahu će prištvovati i memorijaloj ceremoniji u mestu u blizini Vilnjusa, gde su nacisti i njihovi domaći saveznici ubili oko 100.000 ljudi.

Izraelski premijer će upoznati i rođake Litvanaca koji su pomagali Jevrejima tokom rata i posetiti sinagoge.

Netanjahu će se sastati s premijerima Litvanije i Estonije, ministrom spoljnih poslova, lokalnim zvaničnicima i predstavnicima jevrejske zajednice. 

Baltička zemlja sa oko tri miliona stavnika bila je deo Ruske imperije pre nego što je proglasila nezavisnost 1918. godine.

Litvanija je zatim bila nezavisna do 1940. kada ju je okupirao Sovjetski Savez, da bi ponovo dobila nezavisnost 1991, a priključila se EU i NATO 2004. godine.

2024 © - Vesti online