Četvrtak 29.07.2010.
08:00 >> 19:12h
Vestionline

Italija: 500 evra za ljubljenje u autu

Iako se evropska javnost najčešće slatko smeje na bizarne zabrane iz zabačenijih američkih saveznih država, čini se da Italija postaje konkurencija. Naime, predsednici opština u Italiji dosetili su se kako da napune prazne budžete, ali i da se pokažu kao zaštitnici reda i sigurnosti, pa su poslednjih godina počeli da uvode čudne zabrane.


Vrhunac trenda bizarnih zabrana dosegnut je na poznatoj plaži Dante kod Ravene, za koju je opština izglasala sledeća pravila: 'Zabranjeno je slušati muziku između 13 i 16 sati, sunčanje u toplesu, a na prvih 200 metara plaže nije dozvoljeno ležati, iako se može trčati.'

Tako, na primer, u sicilijanskom gradiću Trapani zabranjeno je lizati sladoled na ulici, a na plaži u Erakleji ne smete ni kopati rupe u pesku, niti praviti peščane dvorce na plaži. Luksuzno ostrvo Kapri zabranjuje hodanje u klompama, a u Luganu će vas hranjenje golubova koštati vrtoglavih 500 evra, koliko iznosi kazna.

U pojedinim mestima zabrane su odraz katoličke konzervativnosti, pa se u Kampaniji ljubljenje u autu (?!) kažnjava sa 500 evra. U gradiću Lerici ne smete hodati ulicom u kupaćem kostimu, ali ni sušiti mokre peškire na balkonu!

Na severu Italije kažnjavaju masnim novčanim kaznama i javne svađe ljubavnika. U Bresciji će vam naplatiti 100 evra ako se usudite da sednete na stepenice koje vode do spomenika, a u Lombardiji kažnjavaju sa 500 evra ako noću hodate sa flašom piva! Naravno, sve zavisi od toga hoćete li naići na policajce koji su zainteresovani za takve 'prekršaje', s obzirom na to da se ovakva pravila ipak povremeno sprovode.

2024 © - Vesti online