Sreda 22.08.2018.
16:28
Vestionline, Tanjug

Počeo rad na Studiji o modelima obaveze služenja vojnog roka

Tanjug
Vojska Srbije (Foto Arhiva)

U saopštenju se podseća da vojni rok u Srbiji nikada nije ukinut, već je, Odlukom Skupštine od januara 2011. godine, obaveza redovnog služenja obustavljena i uveden princip dobrovoljnosti, a obaveza uvođenja u vojnu evidenciju i obaveza služenja u rezervnom sastavu je ostala. 

"S obzirom da je obustavom obaveze služenje vojnog roka prestalo organizovano osposobljavanje svih sposobnih građana za odbranu zemlje, Ministarstvo odbrane analizira efekte sadašnjeg rešanja po pitanju sprovedene profesionalizacije i traži optimalo rešenje koje je zasnovano na detaljnoj proceni bezbednosnih izazova, rizika i pretnji, sagledavanju sopstvenih iskustava i iskustava stranih armija", navedeno je u saopštenju. 

Iz ministarstva napominju da i u drugim razvijenim državama osim modela profesionalne vojske postoje i kobinovani modeli koji podrazumevaju redovno služenje vojnog roka i profesionalnu vojsku i navode da takva obaveza postoji u Švedskoj, Austriji, Rusiji, Kipru, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Grčkoj, Turskoj, Norveškoj ... 

Navodi se i da u Švajcarskoj, koja je neutralna zemlja, postoji obaveza služenja vojnog roka kao i sistem obučavanja vojnih obveznika po kome svi oni moraju u toku svake godine provesti 21 dan na vojnoj obuci, kao i da se mogućnost ponovnog uvođenja obaveze služenja vojnog roka razmatra u Mađarskoj, kao i u Nemačkoj.

U Nemačkoj je, kako poručuju iz Ministarstva, predloženo da obavezni vojni rok traje osam meseci, dok se Austriji razmatra produženje služenja vojnog roka koji trenutno traje šest meseci, odnosno devet za civilno služenje. 

2024 © - Vesti online