Sreda 22.08.2018.
13:35
Vestionline, Tanjug

Čanak: Bilo kakva promena granica može dovesti do novih tragedija

www.mc.rs
Nenad Čanak

- Uvereni smo da se bilo kakva razmena teritorija i promena granica ne mogu dogoditi bez novih tragedija, raseljavanja i etničkih čišćenja - ocenjuje predsednik stranke Nenad Čanak u saopštenju.

On smatra da je najbolji način za trajno i kvalitetno rešenje pitanja granica nastavak dijaloga u Briselu, mir, saradnja i ukidanje granica tako što će i Srbija i Kosovo biti u Evropskoj uniji, a da se elite, kako navode, umesto teritorijama bave poboljšanju života građana i unapređenju ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

U saopštenju navodi i da u proteklih trideset godina u Evropi nije bilo osamostaljivanja bilo koje države sa menjanjem granica. 

- Jugoslavija je nestala, ali su posle svih mora krvi i nesreća koje su se desile, granice ostale tu gde su i bile. Isto tako nisu promenjene ni granice kada je nestala Čehoslovačka - podseća Čanak.

Srbija, kaže on, "nema nikakve ingerencije na Kosovu i da tamo ne može ni da naplati porez", i ocenjuje da je "Kosovo predugo služilo kao izgovor za to da se ne vidi šta se radi i dešava u Beogradu i životima svih građana van Kosova". 

- Ukoliko se zaista želi trajno i kvalitetno rešenje pitanja koje predugo opterećuje život u ovoj zemlji, ne treba težiti receptima koji su se dokazali kao loši i podrazumevaju etničke podele - smatra Čanak i zaključuje:

"Borba za granice i teritorije po receptu iz XIX veka je besmislena i vodi samo još intenzivnijem odlasku mladih i školovanih ljudi".

2024 © - Vesti online