Četvrtak 23.08.2018.
00:12
J. Arsenović - Vesti

Dokle da nas brukate?!

Twitter
Posrnuli: Miki i Paja u izlogu

Dva planetarno poznata Diznijeva crtana junaka sa nesumnjivom aluzijom na seksualni čin, "krasila" su više od 10 dana izlog KIC Srbije, jer su bila deo izložbe "Kraj i početak", otvorene još 9. avgusta u glavnom gradu Francuske.

Da umeće sopstvenog unižavanja bude veće, iznad ulaznih vrata ustanove koja treba da upoznaje svet sa srpskom kulturom baštinom stoje fotografije Belog anđela, najčuvenije srpske srednjovekovne freske iz manastira Mileševe. Jedna izložba uspela je tako da spoji ponos na nasleđe i moderne kulturne konceptualiste kojima je provokacija početak i kraj stvaralaštva.

"Bespolna bića"

Samo dan ranije iz Ministarstva kulture su imali reči razumevanja za autora, poručivši da se "često u savremenoj umetnosti dešava da sadržaj zavisi od učitavanja".

- Ukoliko u ovoj skulpturi vidite eksplicitan čin dvojice strip junaka, ona bi bila neprikladna za ustanovu gde je postavljena. Ako uvažimo umetnikovo viđenje da je reč o bespolnim bićima, ova postavka se ne razlikuje od drugih u Parizu u obliku savremene umetnosti - glasilo je objašnjenje načelnice Odeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije u kulturi Jagode Stamenković.

Nakon zgražavanja Srba u Parizu, ali i celopkupne javnosti po internet forumima i šefa dilomatije Ivice Dačića, iz Ministarstva kulture stiglo je saopštenje o uklanjanju spornog eksponata, uz prebacivanje odgovornosti na kustosa izložbe Kseniju Marinković i direktora KIC-a Radoslava - Laleta Pavlovića.

Velika posećenost

Radoslav Pavlović, poznati dramski pisac i nekadašnji savetnik predsednika Tomislava Nikolića, istakao je da se već pokazalo da će ovo biti najposećenija izložba koja je organizovana u KIC-u za poslednjih nekoliko godina.

- Ova skulptura, dakle, više govori o nama nego o Diznijevom strip dvojcu. Treba imati na umu i da seksualne konotacije u Parizu odavno ne izazivaju pažnju javnosti na kakvu smo navikli u Srbiji - zaključio je Pavlović.

Krivi kustos i direktor

"Delo o kome je reč nije se nalazilo u vizuelnoj dokumentaciji priloženoj uz konkursni materijal, te stoga odgovornost za njegovo pojavljivanje u izlogu KIC-a Srbije, pripada isključivo kustosu izložbe i direktoru Centra", tvrdi naknadna pamet nadležnih u Ministarstvu kulture.

Ispalo je da je Programska komisija bila obmanuta kad je između nekoliko desetina pristiglih predloga izabrala baš dela neformalne umetničke grupe Dimenzija. Kreativni tvorac "Paje i Mikija" u neobičnoj pozi je Milorad - Mića Stajačić, član Dimenzije. Prema sopstvenom priznanju, direktor KIC-a Radoslav Pavlović postavio je autoru skulpture pitanje primerenosti, ali ga je ovaj uspeo uveriti u tezu "da su oba Diznijeva junaka bespolna bića i da su sve asocijacije proizvod našeg ličnog tumačenja i viđenja".

Posle incidenta proletos kada je skoro došlo do fizičkog obračuna direktora Pavlovića sa dvojicom zaposlenika po ugovoru i kada je kulminirao njegov sukob sa tadašnjim ambasadorom Srbije u Parizu, koji se završio smenom diplomate, sporni eksponat je samo novi skandal na tasu jedinog kulturnog centra Republike Srbije u svetu.

Pohvala autorima

Izložbu srpskog savremenog stvaralaštva pod nazivom "Kraj i početak", umetničke grupe Dimenzija, podržala je komisija Ministarstva kulture i informisanja. Komisiju, koja predlaže programe za KIC, čine dramaturg Boban Jevtić, istoričarari umetnosti Ana Bogdanović i Una Popović, istoričar Stanislav Sretenović i pijanista Jovanka Višekruna.

U odluci da se opredeli za pomenutu izložbu, komisija je navela:"Projekat ima visok stepen reprezentativnosti na međunarodnom planu i doprinosi razumevanju ideje i jezika savremene umetnosti mladih autora iz Srbije."

Dijaspora ogorčena izložbom

Uvek je teško polemisati sa umetnicima i njihovim viđenjem sveta, jer se lako može dobiti etiketa onog koji sputava umetničku slobodu.

Brojni Srbi u Parizu, međutim, smatraju da seksualni čin Paje Patka i Mikija Mausa svakako nisu suštinska slika savremene srpske umetnosti, niti nešto što zaslužuje da bude u izlogu nacionalnog Kulturnog centra u gradu svetlosti.

Izložba, kojom je započeta programska sezona u srpskom predstavništvu u Parizu, na otvaranju je predstavljena hvalospevima za petoro umetnika čiji radovi "otvaraju pitanja smisla i granica savremene skulpture, koja danas sežu u oblast prostornih instalacija, eksperimenta i angažovane umetnosti".

Hvalospev je potrajao desetak dana, da bi Ministarstvo kulture, nakon burne reakcije srpske dijaspore, saopštilo da "izlaganje takvog dela nije u duhu zamišljene i pravilno shvaćene misije i zadatka KIC-a u Parizu, te ovaj događaj smatra propustom u radu kustosa izložbe i odgovornih u ovoj ustanovi kulture i neprijatnim incidentom, koji nije trebalo da se dogodi".



 

2024 © - Vesti online