Sreda 22.08.2018.
08:38
Vestionline, Tanjug

Kremlj: Ne znamo o kojim hakerima govori Majkrosoft

pixabay.com
 

- Ne znamo o kojim hakerima govore - rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitri Peskov, preneo je Rojters. 

Majkrosoft je saopštio da je prošle nedelje osujetio pokušaje hakera da napadnu sajtove dve desno orjentisane neprofitne organizacije, Međunarodnog republikanskog instituta i Hadson Instituta, sugerišući da takvi i slični napadi predstavljaju pretnju po niz organizacija povezanih sa obe američke političke partije pred izbore za Kongres u novembru 2018. 

- O kome tačno govore? Mi ne razumemo na osnovu kojih dokaza donose takve zaključke. Nedostaju takve informacije i dokazi - rekao je Peskov.

Agencija Rojters ranije je prenela izjavu neimenovanog ruskog diplomate koji je Majkrosoftove optužbe ocenio kao političku igru.

- Izbori u SAD se još nisu ni dogodili, a već postoje optužbe. Majkrosoft se ponaša kao tužilac, a ne privatna firma - dodao je.

Majkrosoft je ranije saopštio da su hakeri povezani s ruskom vladom ponovo pokušali da napadnu sajtove političkih organizacija u SAD uoči novembarskih izbora za Kongres. 

Američka softverska kompanija je navela da je prošle nedelje osujetila napade tako što je preuzela kontrolu nad šest sajtova koje su hakeri kreirali kako bi imitirali stranice dve desno orijentisane neprofitne organizacije, Međunarodnog republikanskog instituta i Hadson Instituta, kao i stranice Senata SAD.

Takav napad poznat je kao "udica", a karakterističan je po tome što hakeri prevare zrtvu da ukuca svoje korisničko ime i šifru kako bi im ukrali podatke.

- Da budemo jasni, za sada nemamo nikakve dokaze da su ovi domeni korišćeni za bilo koji uspešan napad pre nego što ih je Majkrosoft preuzeo niti imamo dokaz koji bi nagovestio konačne mete planiranog napada - navela je kompanija.

Inače, članovi Međunarodnog republikanskog instituta su visoko pozicionirani republikanci, poput senatora Dzona Mekejna, koji je kritikovao veze predsednika Donalda Trampa sa Rusijom.

Hadson institut, još jedna konzervativna grupa u SAD, organizovala je rasprave o mnogim pitanjima, uključujući i bezbednost na internetu, kleptokratiju, a dosta je kritična i prema ruskoj vladi.

2024 © - Vesti online