Utorak 21.08.2018.
23:19
Vestionline, Tanjug

Srbija od Pekinga do Moskve

Tanjug
Profesor Aleksandar Jerkov

Sajam u Pekingu počinje počinje sutra i traje do 27. avgusta, dok će u Moskvi početi nekoliko dana kasnije, 5. a završiti 10. septembra. 

- Ministarstvo kulture i informisanja organizovalo predstavljanje srpskog književnog stvaralaštva na 5 sajmova knjiga. Osim Pekinga i Moskve to su književne smotre u Lajpcigu, Teheranu i Frankfurtu. Za te namene ministarstvo je izdvojilo 6.327.000 dinara.- kazao je Vukosavljević. 

Ministar napominje da je organizacija nastupa poverena ljudima i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", a tehnički deo Privrednoj komori Srbije. 


- Efekti predstavljanja Srbije na tako važnim manifestacijama su pre svega povećanje vidljivosti srpske kulture u svetskim okvirima, upoznavalja inostrane javnosti sa srpskim piscima i ono najbitnije, povaćanje broja prevoda knjiga srpskih pisaca na strane jezike - kazao je Vukosavljević. 

On je dosao da će Srbiju u Pekingu predstavljati pisci Vladimir Kecmanović i Dragan Bošković, dok će u Moskvu biti Nikola Vujičić, Vladan Matijević i Milena Marković. 

Aleksandar Jerkov direktor Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" napomenuo je da su sajmovi knjiga prilika da nas svet koji nam nije naročito naklonjen,upozna. 

- Onoga časa kada nas bolje upoznaju, skoro svi nas zavole. Mi ne želimo kada odemo na te sajmove da nudimo ono što nemamo i da se izdajemo za ono što nismo, već da se predstavimo takvi kakvi jesmo i da kažemo tom svetu da možemo da ga obojima na lep način. Boju stvara utisak, a utisak naši veliki stvaraoci, naši mentaliteti, dužina trajanja... - kazao je Jerkov. 

On je naglasio da će se na sajmovima knjiga predstavljati celina srpske književne produkcije. 

- Tačnije naša namera je da predstavimo deo produkcije za koji verujemo da ima svrhe prikazivati na određenom mestu. Ponećemo i monografije iz naše kulturne baštine i naša ideja je da predstavimo dela, a ne izdavače. Dela, koja predstavljaju temelje naše kulture -kazao je Vukosavljević. 

Književnik Vladimir Kecmanović koji putuje u Peking, smatra da je kineska kultura danas, zbog tradicije i trenutne ekspanzije, zapravo kultura prvog značaja i smatra da je zato veoma važno učešće na ovom sajmu.

- Važno je da upoznamo kinesku kulturu u što većoj meri, ali i da boravak u Pekingu iskoristimo da predstavimo našu književnost. Nadam se da ću doprineti tom predstavljanju - kazao je Kecmanović. 

2024 © - Vesti online