Utorak 21.08.2018.
15:51
b92.net

Turci "poludeli": Uništavaju sve američko...(VIDEO)

youtube.com
 

Tramp je na Tviteru naveo da odnosi SAD s Turskom "nisu sada dobri" i da je odobrio da se udvostruči carina na čelik i aluminijum iz Turske, sa 25 na 50, odnosno sa 10 na 20 odsto.

Turska lira je odmah pala 10 odsto usled strahovanja investitora oko ekonomske politike predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i sankcija SAD. Posle Trampovog tvita, taj pad je bio 19 odsto. 

Turci su besni zbog poteza američkog pedsednika koji su doveli do bure i potresa u njihovoj zemlji. Svoje nezadovoljstvo pokazuju tako što "uništavaju" sve što je američko. Tako je društvene mreže obišao snimak gde Turci besno seckaju i pale dolar, a onda uništavaju i svoje ajfon telefone. 

Neki od komentara su da će Turci zažaliti ako zaista unište dolar, što pokazuje pad lire i rast inflacije. Kako navode, za Turke će biti teško da plate najamninu za stan i da kupe hranu. "Samo pogledajte primer Venecuele", stoji u jednom komentaru. 

Sa druge strane, kažu da, ako dolari i ajfon telefoni koje su uništil inisu pravi, da će zapravo povrediti sami sebe izazivajući novu reakciju. Podsetimo, jedan od okidača skorašnjeg pada valute je sukob sa SAD zbog zatvorenog američkog sveštenika u Turskoj, koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi s pokušajem puča pre dve godine. 

2024 © - Vesti online