Utorak 21.08.2018.
16:43
Vestionline, rts.rs

Majkrosoft: Novi napadi ruskih hakera pred izbore u SAD

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američka softverska kompanija je prošle nedelje osujetila napade tako što je preuzela kontrolu nad šest sajtova koje su hakeri kreirali kako bi imitirali stranice dve desno orjentisane neprofitne organizacije, Međunarodnog republikanskog instituta i Hadson Instituta, kao i stranice Senata SAD, navodi se u saopštenju kompanije.

"Majkrosoft", kako prenosi Rojters, izražava zabrinutost da ovakvi i slični napadi predstavljaju pretnju po niz organizacija povezanih sa obe američke političke partije pred izbore u novembru 2018.

Takav napad poznat je kao "udica", a karakterističan je po tome što hakeri prevare žrtvu da ukuca svoje korisničko ime i šifru kako bi im ukrali podatke.

commons.wikimedia.org/Coolcaesar

"Da budemo jasni, za sada nemamo nikakve dokaze da su ovi domeni korišćeni za bilo koji uspešan napad pre nego što ih je Majkrosoft preuzeo niti imamo dokaz koji bi nagovestio konačne mete planiranog napada", navodi kompanija.

Rusija za sada nije komentarisala ove tvrdnje, ali se očekuje da će se Kremlj oglasiti u toku dana.

Inače je Kremlj do sada odbacivao optužbe da koristi hakere kako bi uticao na izborni proces i javno mnjenje u SAD.

Članovi Međunarodnog republikanskog instituta su visoko pozicionirani republikanci, poput senatora Džona Mekejna, koji je kritikovao veze predsednika Donalda Trampa sa Rusijom.

Hadson institut, još jedna konzervativna grupa u SAD, organizovala je rasprave o mnogim pitanjima, uključujući i bezbednost na internetu, kleptokratiju, a dosta je kritična i prema ruskoj vladi.

2024 © - Vesti online