Sreda 22.08.2018.
00:06
Đ. Barović - Vesti

Obrt u odnosima SAD i Srpske: Tramp se miri sa Dodikom?

EPA/Alexei Nikolsky
Americi smeta ruski uticaj: Milorad Dodik i Vladimir Putin

Beogradska štampa uveliko spekuliše da se čekaju kadrovske promene u američkom Ministarstvu finansija, uključujući i OFAC - ured koji odlučuje o tome ko će, a ko ne biti na crnoj listi SAD.

- Na mesto pomoćnika ministra finansija trebalo bi da dođe čovek koji je povezan sa lobističkim krugovima Srpske u Vašingtonu, tako da je realno očekivati da posle njegovog imenovanja dođe i do promene negativnog imidža koji je Dodik "zaradio" kod stare administracije - tvrde izvori "Blica".

Uspeh srpskih lobista

Predrag Ćeranić ne negira da bi ukidanje sankcija Dodiku bio i značajan uspeh srpskih lobista u Americi.

- Srpski lobisti čine šta mogu da se učinjena nepravda otkloni, a u prilog im ide promena globalnih odnosa. Dogovor Trampa sa Putinom, a što se nazire, mogao bi doprineti i stabilizaciji prilika na Balkanu - ističe Ćeranić.

Dodiku je uvršten na tu listu 2017. pod obrazloženjem da "ugrožava stabilnost u regionu". Sagovornici "Vesti" tvrde da bi upravo ovakva formulacija uskoro mogla biti ukinuta i to prevashodno zbog promene američke politike prema Balkanu. Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosnih nauka iz Banjaluke, ocenjuje za naš list da je "američka spoljna politika pragmatična i prihvata realnost".

S druge strane, nekadašnji vojni izaslanik SRJ u Vašingtonu, penzionisani pukovnik Stanko Nešić, kaže da Zapad polako uviđa da je Dodik onaj političar s kojim će "hteli-ne hteli" morati da razgovaraju posebno zbog jačanja ruskog interesa na Balkanu.

Ukidanje sankcija

- S obzirom na sasvim izglednu pobedu SNSD-a na predstojećim izborima i Milorada Dodika na izborima za člana Predsedništva BiH, može da se očekuje ukidanje američkih sankcija, jer kako bi se na drugačiji način nastavili diplomatski odnosi SAD i BiH u situaciji da se u Predsedništvu nalazi osoba s kojom američke diplomate ne mogu da kontaktiraju - ističe Ćeranić.

- Stavljanje Dodika na crnu listu nije imalo realnih osnova sem "dodvoravanja" muslimanskoj opciji i Bakiru Izetbegoviću. Ta opcija polako gubi na značaju posebno kad je reč o novoj američkoj administraciji. Istovremeno, Zapad je u više navrata pokušavao da legalnim i nelegalnim metodama sruši Dodika sa vlasti. I pred ove opšte izbore u oktobru, pokazalo se da taj opozicioni blok nema snage da bilo šta uradi na izborima, odnosno da će Dodik odneti još jednu ubedljivu pobedu - ocenjuje Nešić.







 

2024 © - Vesti online