Sreda 22.08.2018.
00:38
B. Đokić - Vesti

Srbija azil za begunce

Printscreen/B1TVChannel
Srpski državljanin : Sebastijan Gica

Slučaj Gica je samo poslednji u nizu primera u kojima je Srbija susedima i raznim državama Evrope gurnula prst u oko. Te osobe, koje su tražene zbog korupcije i prevara, Srbija prima i daje im azil. Nakon toga se srpski funkcioneri rastrče i od tih istih država traže pomoć za probleme koje sama treba da rešava, a obično su vezani za Kosovo.

Rumunija nije priznala nezavisnost Kosova, ali su osobe koje traži pravosuđe te zemlje sigurne u Srbiji. Kako će se te države ponašati kada Srbiji zatreba pomoć oko EU integracija, Kosova ili drugih nacionalnih pitanja, ostaje da se vidi. Ili je možda već viđeno.

Savetnik pred sudom

Naime, u januaru prošle godine kosovski premijer Ramuš Haradinaj uhapšen je u Francuskoj po srpskoj poternici Interpola. On je ipak pušten je da se vrati na Kosovo, a srpska vlast je kaznila Francusku tako što je uvela sankcije, odnosno zabranila svojim zvaničnicima da putuju u ovu zemlju. Sve uz mnogo grubih reči na račun Francuske i njenih političara. Pola godine kasnije, kako bi možda dobio neku bolju ponudu oko Kosova, predsednik Aleksandar Vučić je posetio francuskog predsednika Emanuela Makrona, ali na razumevanje nije naišao.

Veza Toni Bler

Sebastijan Gica je inače blizak saradnik bivšeg premijera Pontea. Protiv Gice je, između ostalog, vođena istraga i zbog sumnje u korupciju povezane s posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine. Inače, Bler je savetnik srpskog predsednika Vučića.

Zanimljiv je i slučaj Viktora Ponte, bivšeg premijera Rumunije koji je bio optužen za utaju poreza i pranje novca koji je dobio državljanstvo Srbije. Ponta je oslobođen i tužilaštvo se žalilo, ali se potom predstavljao kao savetnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a novine u ovoj zemlji povremeno pišu ljutite tekstove i pitaju se čime je Rumunija zaslužila takav odnos Srbije.

Tomin donator

Zanimljiv je i slučaj bugarskog tajkuna Cvetana Vasileva koga su mediji nazivali prijateljem bivšeg predsednika Tomislava Nikolića. Za njim je Bugarska raspisala Interpolovu poternicu zbog velikih finansijskih malverzacija. Utočište je našao u Srbiji, gde je dobio i politički azil.

Kupio je Srpsku fabriku stakla u Paraćinu i mediji su javili da je investirao u proizvodnju flaša za Nikolićevu rakiju tomovaču. Fabrika je sada pred bankotom, a Cvetanov je u međuvremenu bio i donator fonda Nikolićeve supruge Dragice.

Miloš Vasić, novinar koji je dugo istraživao organizovani kriminal, bivši policajac i pisac knjige "Atentat na Zorana Đinđića" ukazuje da očigledno niko od odgovornih ne razmišlja o posledicama svojih odluka koje trpi država.

- Oni to rade kako im dune, nema tu politike ni principa. Isto su radili i Hrvati, koji su šakom i kapom delili državljanstva raznim sumnjivim tipovima, ruskim oligarsima za kojima su bile raspisane Interpolove poternice. To su sitna posla novih i nezrelih državica. To verovatno rade za male pare ili prijateljsku molbu - objašnjava Vasić.

Đetić s Tajlanda

Ni Crna Gora nije imuna na uticaj belosvetskih biznismena i političara koji imaju problema sa zakonom. Tamošnji mediji navode da je od 2008. do 2015. godine crnogorsko državljanstvo dobilo više od 200 stranaca. Među njima su i osobe sa Interpolovih poternica, poput bivšeg tajlandskog premijera Taksina Šinavatre i nekadašnjeg palestinskog ministra sigurnosti Mohameda Dahlana koji je i srpski državljanin.

Šinavatra je svrgnut državnim udarom 2006. godine, a već u decembru 2008. dobio je crnogorsko državljanstvo. I Dahlana, u Palestini optužen za proneveru desetina miliona dolara, postao je Crnogorac po skraćenoj proceduri.

Crnogorski državljanin je i malezijski milijarder Vei Seng Pua, poznatiji kao Kralj Kocke. On je 2014. u Americi bio hapšen zbog ilegalnog klađenja, ali ga je sud oslobodio uz obrazloženje da je FBI nezakonito prikupio dokaze.

2023 © - Vesti online