Utorak 21.08.2018.
08:38
Vestionline, Tanjug

Standard: Velike sile bi da utiču na Balkan

youtube.com/WonderWhy
 

Navodi se da Rusija ne želi da Makedonija uđe u NATO i da zbog toga nastoji da podrije istorijski sporazum Grčke i Makedonije o rešenju spora oko imena. Podseća se da je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno objavio da su grčki biznismeni, simpatizeri "ruske stvari", pokušali da podmite ljude da izazovu nasilje u Makedoniji.

Bečki list piše da su službenici ruske ambasade u Atini čak pokušali da novcem privole političare, poslovne ljude i monahe na Atosu da deluju protiv rešenja pomenutog spora oko imena i podseća da je Atina u julu proterala te diplomate, nakon čega je i Moskva pokušala da protera grčke diplomate, a Atina je posle toga povukla ambasadora iz te Moskve.

Dnevnik navodi da analiza investicija i odnosa pokazuje da su države Jugoistočne Evrope

odavno duboko povezane sa EU, pri čemu je i dalje najjači politički uticaj Zapada. Navodi se da mnoge zemlje ipak nisu u EU, a Rusija pokušava da iskoristi taj vakuum da bi ostvarila uticaj iz geopolitičkih razloga.

Direktor Centra za Jugoistočnu Evropu na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber za "Standard" kaže da su to omogućili nedostatak angažovanja EU i ambivalentan stav SAD.

- Rusija koristi slabost drugih - navodi Biber.

On ocenjuje da rusko delovanje u Grčkoj ipak svedoči o sve većoj nervozi Moskve.

- U slučaju implementacije sporazuma Grčke i Makedonije i normalizacije odnosa Srbije i Kosova, Rusija bi izgubila važne adute. Ostala bi im još samo Bosna za izazivanje nevolja - tvrdi Biber.

"Standard" piše da se u Bosni i Hercegovini to ometanje odavno i prilično snažno oseća i iznosi tvrdnju da je Putinov najbolji vazal na Balkanu predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji koji prema ovom listu čini sve da spreči integraciju BiH u NATO ili EU.

Dnevnik navodi da je u BiH, međutim, aktivna i turska vlada. Navodi se da se putem medija kao što su "Stav, "Faktor" i novinska agencija "Anadolija", sprovodi hajka na pristalice propovednika Fetulaha Gulena i podseća da je prilikom najnovije posete turskog predsednika Sarajevu u maju Izetbegović je izjavio da je Erdogana poslao "Alah".

Navodi se da Turska u BiH finansira pre svega obnavljanje džamija i vrši kulturnopolitički uticaj, a da je Kosovo još podložnije uticaju Ankare.

Austrijski list podseća da je turska obaveštajna služba u martu otela u Prištini šest turskih državljana bliskih Gulenovom pokretu Hizmet.

Navodi se da Kina, koja se ekonomski intenzivno angažuje, vidi region u prvom redu kao faktor koji treba da joj omogući ulazak na zapadnoevropsko tržište.

2024 © - Vesti online