Ponedeljak 20.08.2018.
18:05
S. Đurić - Vesti

Preminuo poslednji rođak Nikole Tesle Vilijem Terbo

wikipedia.org/Napoleon Sarony

Terbo je bio unuk Tesline rođene sestre Angeline i prote Nikolu Trbojevića. Njegov otac bio je pronalazač . Pre tri godine, prilikom boravka u Beogradu, Terbo je u razgovoru za "Vesti", između ostalog, otkrio i kako je izgledao njegov susret sa Nikolom Teslom:

- Ušli smo u dvosobni apartman, a on nas je čekao. Sećam se da je bio neobično visok i star. Pozdravio je mamu, a onda se okrenuo ka meni. Poljubio me je, zagrlio i ja sam mu samo rekao "Zdravo." On i mama pričali su nešto manje od pola sata a ja sam sedeo za stolom na kome je bilo cveće. Tesla je bio jako ljubazan i govorio je lep engleski jezik. To je bio veoma topao susret, mada nisam sa njim razmenio puno reči. Kao što rekoh, zapamtio sam taj zagrljaj i poljubac - rekao nam je Terbo tada.

Vilijem Terbo je rođen 10. aprila 1930. u Detroitu, diplomirao je tehničke nauke na Univerzitetu Perdju u Zapadnom Lafajetu u Indijani. Posle je radio u Los Anđelesu na projektima svemirskog i raketnog naoružanja koji su nosili oznaku "strogo poverljivo". Supruga Bojana, koja je rodom iz Kraljeva, bila mu je velika podrška.

 

2024 © - Vesti online