Nedelja 19.08.2018.
08:35
Vestionline, Tanjug

Šta je Putin poručio Merkelovoj?

EPA/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kremlin
Angela Merkel i Vladimir Putin sastali su se u zamku Mezenberg

Ti razgovori su, kako je saopštio portparol Kremlja, bili ozbiljni i detaljni.

- Bio je to dug razgovor, veoma ozbiljan i detaljan - rekao je novinarima posle razgovora portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

Putin je preneo Angeli Merkel da je spreman da nastavi dijalog sa nemačkim kompanijama, naveo je Peskov. 

Kako je kazao, Putin i kancelarka Merkel su "detaljno razgovarali o bilateralnim odnosima i sa zadovoljstvom konstatovali da je obim trgovinske razmene između dve zemlje u porastu", prenela je agencija Tass. 

Peskov je naveo da je Putin, tokom razgovora sa nemačkom kancelarkom, pozvao evropske zemlje da aktivno pomognu povratak sirijskih izbeglica svojim domovima. 

- Oni su detaljno razgovarali o sirijskom pitanju. Putin je ukazao da se proces povratka izbeglica u Siriju postepeno pojačava i pozvao je evropske zemlje da daju svoj doprinos da taj proces bude nepovratan - kazao je Peskov. 

Dodao je da je pokrenuto i pitanje političkog rešenja u Siriji. 

Uoči početka razgovora, Putin je rekao da će projekat izgradnje gasovoda Severni tok 2 omogućiti Evropi da zadovolji rastuću tražnju za energentima i da ne isključuje mogućnost tranzita gasa preko Ukrajine. 

- Zajedno sa nemačkim partnerima radimo na projektu gasovoda Severni tok 2. Njegova implementacija će omogućiti unapređenje evropskog gasnog transportnog sistema, diverzifikaciju ruta snabdevanja i smanjivanje rizika tranzita, a, pre svega, zadovoljenje rastuće evropske tražnje za energentima - kazao je Putin. 

Putin je naglasio da je Severni tok 2 "ekskluzivno ekonomski projekat i da ne isključuje mogućnost nastavka tranzita isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine".

2019 © - Vesti online