Sreda 22.08.2018.
12:30
A. Šišić - Vesti

Ledeni portal u nepoznato

pixabay.com
 

Jedno od misterioznih jezera je jezero Vostok koje se nalazi ispod ledene kape Antarktika. Do njega je skoro nemoguće doći, jer se nalazi na dubini od 3.700 do 4.100 metara ispod površine leda, tačnije ispod ruske polarne istraživačke stanice Vostok.

Međutim, nakon 20 godina napornog bušenja, ruski naučnici uspeli su da dotaknu površinu vode. Pronašli su nešto što je zaprepastilo naučnu zajednicu.

Otkrili su oblike života do tada nepoznate čovečanstvu. Urbane legende kažu da dno krije dokaz da su na Zemlji nekad obitavali posetioci sa druge planete. Ljubitelji teorija zavere tvrde da je oko jezera i u njemu pronađena i neobjašnjiva magnetna anomalija koja prkosi poznatim naučnim zakonima današnjice.

Navodno je pronađena ispod leda i na osnovu nje se pretpostavljalalo da je Zemljina kora u ovom delu sveta veoma istanjena.

Pojedinci su zato tvrdili da Vostok na tom delu krije vrata u drugu dimenziju. Te priče o mističnom dnu i portalu u nepoznato podgrejala je i činjenica da je jezero zatvarano za medije i druge naučnike.

Ruski stručnjaci su objasnili da su se na ovaj korak odlučili da bi sačuvali ekosistem i životnu sredinu, koje bi zbog velikog priliva znatiželjnih očiju bile ugrožene.






 

2024 © - Vesti online