Ponedeljak 20.08.2018.
00:11
Ekipa "Vesti"

Putin stiže u inspekciju

EPA
Najdraži predsednik: Vladimir Putin

Tako će u prazničnoj atmosferi biti potpisano nekoliko međudržavnih dogovora i vođeni razgovori o ključnoj temi - Kosovu.

Prema medijskim najavama, na bulevaru ispred Palate "Srbija" prvi put će se pojaviti novi PVO sistem kratkog i srednjeg dometa koji bi trebalo da bude isporučen iz Belorusije, a taj aranžman obuhvata i nabavku četiri MiG-a 29. Da podsetimo, najavljena je i isporuka iz Rusije do proleća, pa će Srbija imati ukupno 14 aviona tog tipa.

Pokazujemo svu moć

Ipak će za gledaoce najuzbudljiviji biti defile 100 tenkova M-84, još toliko BVP-a M-80A, ali i drugih oklopnih vozila. Uprkos spektakularnom nastupu, Rusija se trudi da ojača i srpske oklopno-mehanizovane jedinice zbog čega je najavljena i isporuka oklopnih automobila BTR i modernizovanih tenkova T-72S.

Naime, pojačanje je neophodno pošto su srpski tenkovi usled besparice ostali isti kao i kada su proizvedeni u SFRJ - bez dinamičke zaštite, odnosno dodatnog reaktivnog oklopa od kaseta ispunjenih eksplozivom za uništavanje projektila i sistema "štora" za detektovanje i ometanje protivoklopnih raketa s laserskim ili IC navođenjem. Ipak, Vojska Srbije prikazaće svu svoju vatrenu moć u ovom trenutku, kako navode izvori medija iz vojnog vrha.

"Ne treba nam unija!"

Da nije Putina Beograd ne bi video paradu, šala je s društvenih mreža koja podseća da vojni defile nije održan od 1985. do 2014. godine kada je gost povodom godišnjice oslobođenja Beograda 1944. godine takođe bio Putin, uz rusku akrogrupu Striži. Ta parada izazvala je kratkotrajnu nervozu na Zapadu, koju nije uspeo da sakrije ni tadašnji ambasador SAD Majk Kirbi, ali je mnogo snažniji utisak ostavila u okolnim zemljama koje su nastale u krvavom raspadu SFRJ.
U Beogradu, međutim, taj događaj je izazvao otvoreno oduševljenje na ulicama uz pokliče: "Putine Srbine!" i "Rusija, Srbija, ne treba nam unija (EU)!"

"Razgraničenje" na tapetu

Ovo će biti treći sastanak Vladimira Putina i srpskog predsednika Aleksandra Vučića u poslednjih godinu dana, a ukupno ih je bilo 13. Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar

Čepurin ranije je rekao da se očekuje potpisivanje nekoliko sporazuma koji će produbiti odnose dve zemlje. Kosovo i Metohija uvek su nezaobilazna tema, a posebno u svetlu najava iz Beograda da će Srbija tražiti "razgraničenje od Albanaca", odnosno razmenu severnog dela pokrajine za teritorije u centralnoj Srbiji.

Da podsetimo, zvaničan stav Moskve je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, odnosno da Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova. Ministar inostranih poslova Ivica Dačić pre nekoliko dana je izjavio da je "još rano govoriti o tome da li Rusija i SAD podržavaju ideju Beograda o razgraničenju."

Lukašenko šalje rakete

Ugovor o isporuci aviona i raketnog sistema PVO s Belorusijom već je potpisan uz podršku predsednika Aleksandra Lukašenka. Najavljeno je da će narednih dana biti preciziran datum i način isporuke, kao i sadržaj pratećeg paketa naoružanja i delova.

- Od vrha ove države dobili smo četiri MiG-a 29 i u toku je remont, a sledi i modernizacija. Sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom smo razgovarali o nabavci helikoptera Mi-17, ali i Mi-35 koji su jedinstveni - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vrlo dobro!

Pripadnici 37. mehanizovanog bataljona Treće brigade Vojske Srbije već nekoliko dana učestvuju na vežbi na poligonu Luga kod Sankt Peterburga, koju organizuje ruska Šesta armija.
Izveden je marš vozilima po teško prohodnom terenu u dužini od 25 kilometara do prve linije odbrane, gde je zaposednut položaj u očekujućem rejonu. Sa borcima ruske 9. artiljerijske brigade pripadnici čete za podršku izveli su gađanje iz minobacača kalibra 120 milimetara i postigli vrlo dobre rezultate.

Poligon Luga zauzima površinu od nekoliko desetina kvadratnih kilometara, i u tom potpuno nenaseljenom prostoru srpski vojnici borave u poljskim uslovima. Ipak, za njih je organizovan obilazak kulturno- istorijskih spomenika grada Luga, kao i koncert ruske narodne muzike i igara.




 

 

 

2024 © - Vesti online