Petak 17.08.2018.
22:41
Vestionline

Đoković u polufinalu protiv Čilića (oko 20 časova)

EPA/Tannen Maury
Uzbudljiva borba za polufinale: Novak Đoković

U jednom danu u Sinsinatiju Đoković kao da je odigrao zahtevan meč na turniru za grend slem. Prvo je morao da privede kraju duel s Bugarinom Grigorom Dimitrovom koji je prethodne večeri po lokalnom vremenu prekinut zbog kiše, a to je trajalo pola sata, dok je posle neduge pauze slomio Raonićev otpor za dva i po sata.

U polufinalu se sastaje s najboljim hrvatskim teniserom Marinom Čilićem, sedmoplasiranim na svetskoj listi, protiv koga je u jedno vreme vodio s 14:0 u pobedama. Hrvatu, koji je u četvrtfinalu savladao Španca Pabla Karena Bustu sa 7:6 (9:7), 6:4, pripala su poslednja dva okršaja. Prethodni je bio u finalu na travi Kraljičinog kluba u Londonu u kojem je naš as poklekao uprkos dobrim šansama za pobedu, ali je negovestio da će biti konkurentan na predstojećem Vimbldonu, što je i krunisao četvrtim trijumfom na najčuvenijem turniru belog sporta.

Sada protiv Raonića ima skor 9:0. Kanađanin iz duela izlazi s tek drugim osvojenim setom u međusobnim mečevima (19:2), a to dovoljno govori o Đokovićevoj dominaciji protiv njega. Neki prethodni okršaji su mu pripali lakše, neki teže, a ovaj baš teško. Upravo su to oni mečevi u kojima pored Đokovićevog vanserijskog teniskog umeća do izražaja dođe njegova mentalna snaga kojom protivnička nada najednom sagori u pepeo.

Iako je Raonić jedan od igrača koji imaju strahovit servis, upravo se Đokovićeva moć nad njima i ogleda u fantastičnoj spremnosti da im kroti to moćno oružje. Ne može baš svaki njihov servis da bude as, a kad se razvije igra u polju, tu je Novak svoj na svome. Tako je rođeni Podgoričanin odservirao 21 as, ali se 14 puta suočavao s Đokovićevim prilikama za brejk. Spasao ih je deset, a četiri su našem asu bile dovoljne da u pravo vreme prelomi razvoj događaja na svoju stranu i to u okolnostima kada je Raonić u sva tri seta prvi osvajao gemove na protivnički servis. 

Đoković u Sinsinatiju ne zna za pobedu u finalu (svih pet poraza), ali u polufinalu zna samo za pobede (svih pet puta). Protiv Čilića će igrati 139. put u polufinalu u karijeri, a 61. put na turnirima iz masters serije.  

Meč je drugi na centralnom terenu. Prethodi mu prvi polufinalni duel u ženskom singlu između Čehinje Petre Kvitove i Holanđanke Kiki Bertens, koji počinje u 18 časova po našem vremenu (podne po lokalnom).

III set (6:3) 56 minuta

6:3 Gem je počeo s 0:30, a završio se Đokovićevim filigranskim poenom pored Raonića koji je bio na mreži.

5:3 Đoković se servirati za pobedu. U gemu u kojem je izvojevao brejk prvi put Raonić je spasao tri prve prilike našeg asa, ali je sada položio oružje već iz prve. Brejk koji je plod Đokovićeve mentalne snage.

4:3 Umalo da Đoković i drugi gem uzastopno na svoj servis osvoji bez izgubljenog poena, ali važno je da drži protivnika pod pritiskom.

3:3 Raonić stavlja pečat na gem asom, ukupno dvadesetim.

3:2 Brejk potvrđen bez izgubljenog poena. Sada je Raonić taj koji mora da prati.

2:2 Đoković u drugom setu nije imao ni jednu priliku za brejk, a u ovom gemu čak četiri. Drugu i treću je Raonić spasao munjevitim asovima, ali Đokovića nije izdalo strpljenje. Na kraju njegov krik koji uvek nagoveštava povoljan rasplet.

1:2 Kao i u trećem gemu drugog seta Raonić dolazi do brejka i opet prvi. Đoković je spasao dve brejk-prilike, ali je kanadski teniser odigrao vrhunsku paralelu iz forhenda, koju je naš as samo pogledom mogao da uhvati.

Đoković je iz belo-zelene opreme protiv Dimitrova preko zeleno-bele u prva dva seta s Raonićem stigao do skroz bele.

1:1 Brzi gem za Raonića kome je očvrsnulo samopouzdanje.

1:0 Sve isto na početku kao i u prethodna dva seta. Đoković prvi servira i osvaja gem.

U osam prethodnih okršaja, a svi su pripali Đokoviću, odnos u setovima je 19:1. Raonić je jedan jedini osvojio na šljaci rimskog mastersa, u polufinalu 2014 - 6:7 (5:7), 7:6 (7:4), 6:3.

Tanjug/AP
Pogled na meč Đokovića i Raonića s najviših sedišta

 

II set (4:6) za 35 minuta

4:6 Raoniću je drhtala ruka, bio je i u grču na set-lopte, ali je iskoristio četvrtu.

4:5 Ista meta, isto odstojanje.

3:5 Raonić siguran.

3:4 Đoković drži korak za Raonićem. Jasno je treba mu brejk.

2:4 Raonić održava prednost.

2:3 Đoković ovoga puta nije iskaljivao bes na reketu. Smanjio je prednost protivnika, a videćemo hoće li i nadalje razvoj događaja biti kao u prethodnom setu.

1:3 I opet kanadski teniser potvrđuje stečeno u prethodnom gemu.

1:2 Raonić opet prvi dolazi do brejka u setu. Đoković je spasao prvu brejk-loptu (30:40), a u sledećem poenu Kanađanin je ugrabio priliku da iz odbrane pređe u napad i da završi gem moćnim forhendima.

Hrvat Marin Čilić je u polufinalu. Savladao je Španca Pabla Karena Bustu sa 7:6 (9:7), 6:4.

1:1 Raonić ipak dolazi do izjednačenja.

1:0 Da li je Raonić slomljen? Đoković čini iskorak u drugom setu.

I set (7:5) za 68 minuta

Posle gema koji je kanadski teniser osvojio na Đokovićev servis za vođstvo s 4:3 naš as je smogao snage da stabilizuje igru i da ne upada u nervozu. Dva puta mu je pripao gem na Raonićev servis, koji je načinio sedam dvostrukih servis-greški.

Tanjug/AP
Igra za prvu pobedu protiv Đokovića: Miloš Raonić

7:5 Neće biti taj-breka. Kao i kada je Đokoviću prepustio svoj servis gem prvi put Raonić je ponovo u teškom trenutku po njega načinio dvostruku servis grešku. Čelindž je džaba tražio. Bio je to aut.

6:5 Gem je počeo s 0:30, ali je dalje kontrolu preuzeo Đoković. Raonić sada servira za ostanak u setu.

5:5 Đokoviću se iskaljivanje besa na reketu gotovo uvek isplati. Uzvratio je udarac. Nije iskoristio prvu brejk-loptu (40:15), ali jeste drugu tako što mu je protivnik pomogao dvostrukom servis-greškom. Raonić ih već ima šest.

4:5 Gem koji Đoković brzo dobija iz inata prema sebi. Raonić će servirati za vođstvo u setovima.

3:5 Na krilima prethodnog gema Raonić potvrđuje brejk bez izgubljenog poena.

3:4 Đoković iz besa lomi reket. To znači da je Raonić taj koji prvi stiže do brejka. U kriznom gemu po našeg asa Kanađanin je iskoristio petu brejk-loptu. Đoković se nekoliko puta vrhunskom igrom izvadio iz teških situacija, ali generalno ovo nije bio njegov gem.

Uzbudljiv prvi set u duelu Marina Čilića i Pabla Karena Buste - 7:6 (9:7). Španac je spasao tri set-lopte u taj-breku pri vođstvu hrvatskog tenisera sa 6:3, a zatim je Čilić spasao jednu pri 7:6 za Španca.

3:3 Raonić nije popustio.

3:2 Nazire se jedan od povoljnih razvoja događaja po našeg tenisera. Njegovo je da osvaja gemove na svoj servis i da strpljivo čeka da to moćno oružje iz Raonićevih ruku popusti da bi se načinio brejk.

2:2 Sada brzi gem za Raonića.

2:1 Potpuno drugačije nego u prethodnom gemu ekspresno rešena stvar u Đokovićevu korist. Bez izgubljenog poena.

1:1 Prvi gem je završen očas posla, a drugi je trajao 15 minuta. Bilo je devet izjednačenja, Đoković je imao pet prilika za brejk, Raonić se uvek vadio gromovitim servisom. Na koncu gem mu je i pripao.

1:0 Siguran servis gem za Đokovića. Servis mu je bio glavni adut protiv Dimitrova pa bi bilo dobro da tako i ostane i protiv igrača kome je baš to najjača strana.

Naš as izlazi danas drugi put na teren, pošto je pre nekoliko časova priveo kraju meč trećeg kola s Bugarinom Grigorom Dimitrovom, prošlogodišnjim pobednikom. Miloš Raonić je posao prebrinuo pre kiše koja je neumoljivo ispreturala raspored mečeva i zadala glavobolju organizatorima.

U međusobnim duelima je 8:0 za Đokovića. Nisu igrali od završnog turnira sezone u dvorani O2 u Londonu. Tada je naš najbolji teniser savladao rođenog Podgoričanina u grupi sa 7:6 (8:6), 7:6 (7:5).

Ko ode u polufinale sastaće se s pobednikom susreta Hrvata Marina Čilića i Španca Pabla Karena Buste, a njihov okršaj je takođe u toku.

2024 © - Vesti online