Petak 17.08.2018.
18:54
Radio Slobodna Evropa

Zašto Rusi vraćaju voće u Srbiju?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prvi kamion hladnjača sa voćem vraćen je 16. avgusta u Srbiji iz Rusije, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Ministarstvu poljoprivrede Srbije. Rečeno je i da se u fitosanitarnoj proceduri na ruskoj granici nalazi oko 30 vozila sa voćem.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Srbije, Nebojša Milosavljević kaže za RSE da je to Ministarstvo u stalnom kontaktu sa kolegama iz Rusije od kojih redovno dobija informacije o situaciji sa posledicama zabrane.

- Za sada je vraćen samo jedan kamion, prema našim saznanjima, a da li će biti još vraćenih kamiona, to ne znam. U kontaktu smo sa njima još od prošle nedelje. Izvoz je išao normalno do danas, tako da stvarno ne znam koliko je kamiona otišlo, od četvrtka, petka možda trideset kamiona. Oni su sada u proceduri pregleda i uzimanja uzoraka - kaže Milosavljević.

Dodaje da će deo izvoznog kontingenta biti uništen, a da će one koje stignu do granice Srbije biti detaljno kontrolisane.

- Samo je pitanje šta je sa kamionima koji su presretnuti. Rekli su nam da će deo morati da bude tamo uništen zbog procesa truljenja koji je već uzeo maha. Koliko je to broj kamiona i vozila stvarno ne znam. Imam informacije od ljudi koje su različite, ali sačekaćemo nekoliko dana da vidimo da li će i koliko kamiona biti vraćeno iz Srbije - objašnjava Milosavljević.

Slavoljub Mijailović, iz Selevca kod Smederevske Palanke, sedamdeset kilometara južno od Beograda, kaže za RSE, da će nova zabrana uvoza voća iz Srbije u Rusiju izazvati ozbiljne probleme domaćim proizvođačima i izvoznicima.

- Definitivno, svi smo u problemu - od izvoznika do proizvođača. Biće problem, veliki problem, što će roba kad se vrati iz Rusije da spusti cenu. Jedino da se proba da se proda na Kosovu, eventualno u Bosni. Domaće tržište je jako diskutabilno - navodi Mijailović.

Sličnih problema sa izvozom voća iz Srbije u Rusiju bilo je i ranije. U februaru ove godine, Rusija je zabranila uvoz krušaka zbog sumnji u istinitost njihovog porekla.

U leto 2016. godine iz Rusije je vraćeno 20 tona nektarina u kojima je otkriven štetni insekt, a pre toga 2015. godine, dogodio se sličan incident sa jabukama.

2024 © - Vesti online