Petak 17.08.2018.
12:55
Vestionline, Tanjug

Samo 17 odsto očeva koristi porodiljsko u Srbiji

pixabay.com
Porodiljama je potrebna pomoć najviše u prvim mesecima bebinog života

To je izjavila ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović, koja je ocenila da su razlozi to što mali broj očeva koristi porodiljsko - tradicija, kultura i navika da je dete u prvim mesecima, pa i kroz čitav život, više vezano za majku.

- To mora da se menja, zbog toga što je majka profesionalno angažovana, najčešće kao i otac, i zbog toga što je na njoj mnogo i društvenih i profesionalnih obaveza - rekla je Ðukić Dejanović za TV Prva.

Prema njenim rečima, jačanje partnerskog odnosa jedan je od osnovnih motiva jedinice lokalne samouprave, kako bi se, ističe, stimulisalo pronatalitetno ponašanje i olakšale odluke partnera da bude više beba.

Navodi da je edukacija od izuzetnog značaja, kao i da u onim opštinama gde je država dala bespovratna sredstva za partnerske odnose postoje različite metode edukacije, u zavisnosti da li se radi o jugu, severu, velikim ili malim sredinama, kao i u institucijama u kojima roditelji rade.

Istraživanje je pokazalo, ukazuje ministarka, da očevi koji rade u finansijskim institucijama, na primer bankama, uzimaju nešto češće odsustvo za negu deteta u periodu posle porađaja majke, i da to u procentima iznosi oko 30 odsto.

2024 © - Vesti online