Četvrtak 16.08.2018.
14:29 >> 14:39h
Vestionline

Rađa u Beogradu: Prokleti novac danas vrti sve

EPA/Albert Olive
Dino Rađa: Rad i ponavljanje su majka uspeha

Član "zlatne generacije" jugoslovenske košarke sa kraja '80-ih i početka '90-ih doputovao je u srpsku prestonicu kao specijalni gost kampa "Košarka bez granica", prokomentarisavši veliki broj mladih talenata: 

- U klincima vidiš sebe iz nekih prošlih dana, vidiš kako te gledaju, slušaju kad im nešto kažeš. Teško je proceniti da li ima talenata na treningu, mnogi tada izgledaju krasno, a kad dođe utakmica podlegnu pritsku. Mada, talenata uvek ima na ovim prostorima i uvek će ih biti.

Istakao je kako se od premijere dokumentarnog filma "250 stepenika" mnogo češće čuje sa ostalim saigračima iz te generacije. 

O razlikama između evroligaške i američke košarke je izjavio kako je distanca sve manja sa osvrtom na kvalitet stranaca koji dolaze sa druge strane Atlantika:

- Razlika između NBA I Evrope je smanjena. U NBA ima more evropskih igrača sa ozbiljnim ulogama, čak neki vrhunski evroligaški timovi bi mogli da igraju u NBA.

- Pre su bila samo dva amerikanca po ekipi, koji su morali biti baš dobri. Danas dolazi svašta, pogotovo nakon osnivanja Razvojne lige, koja zadržava ono malo što valja- dodao je rađa.

Takođe, uopšte nije zadovoljan u kom smeru ide evropska klupska košarka:

- Sve se danas vrti oko prokletih para, ko ih ima kupuje sve i ne obraća pažnju ni na šta drugo. Oni koji nemaju privatnog vlasnika grcaju, oni bliski politici su u vrhu godinu, dve pa ih nema.

Usledilo je još par pitanja o poteškoćama u razvoju mladih potencijala u Hrvatskoj, da li je bolje da u ranim fazama karijere igraju po Evropi ili da u svojim sredinama budu mnogo više na terenu:

- Ima talenatana, ali smo bili 20 godina taoci sistema, koji je bio namešten ka lošem smeru, radio sam za sebe i nije lako odjednom sve to promeniti. Treba strpljivo raditi, stvarati trenere, a oni igrače. Nije to lako, treba strpljenja, poštenja i puno rada.

- Ja sam za to da mladi ostaju kod nas. Pitanje je gde i šta igraju, u kom klubu, kuda se taj klub kreće. Mnogi veliki evropski klubovi imaju istog trenera za seniore i za mlađe kategorije. Jedan čovek na terenu sa 15 kllinaca ne može da to kvalitetno vodi. Dosta kompleksno pitanje. Samo dad, rad,rad- ponavljanje je majka uspeha. Kad me pitaju kako nešto radim, odgovorim da sam toliko puta ponavljao da mi je automatski, ne razmišljam o tome kako ću ja nešto - ističe dvostruki evropski i jednom svetski šampion.

Tvrdi kako bi ekipa Jugoslavije koja je harala Evropom u možda najboljem meču koji se nikada nije odigrao uspela da savlada svaki američki "Dream team", osim eventualno prve selekcije iz Barselone 1992.

Za fenomen rezultata hrvatskih i srpskih nacionalnih timova u fudbalu i košarci i njihovom odnosu prema grbu, duhovito je izjavio:

- Da znam sve bio bih Dalaj Lama, poklopila nam se vanserijska generacija. 

Za kraj je dao odličnu poruku o uticaju novca na košarkaše:

- Loše utiče na igrače kojima nije čista glava. Onda kada igraš košarku zbog para, onda si propao kao košarkaš. Prokockaćeš svo bogatstvo, ali nećeš znati da ceniš ono dokle si stigao. Ko igra za uspeh, taj ima veće šanse za ozbiljne zarade.

2024 © - Vesti online