Četvrtak 16.08.2018.
19:57
Ž. Marković - Vesti

Elitna galerija za srpske slikare

Ž. Marković
Pozdrav na srpskom: Silvija Štajdle u razgovoru sa posetiocima

Izložba traje do 19. avgusta, a galerija je otvorena svakodnevno od 16 do 20 časova, vikendima od 10 do 17 časova.

Izložba se održava u elitnoj galeriji Alte Krone, u starom gradu Bila, jednom od najznačajnijih centara kulture u Švajcarskoj. Zgrada u kojoj se galerija nalazi je poznata po tome da je u njoj jedno vreme živeo i Johan Volfgang Gete, a danas se u njoj, pored galerije, nalaze i amatersko pozorište i prostorije u kojima se jednom godišnje održava najznačajnija švajcarska izložba umetničke fotografije. Na termine za izlaganje se čeka i do dve godine, što pokazuje koliko je taj izložbeni prostor omiljen kod umetnika.

Okupljene su pozdravili sadašnja predsednica Udruženja, Ljiljana Putinčanin, dr Jasna Anđelković, doskorašnji predsednik, Julien Nikolić. U otvaranja su se pobrinuli Vera Jovanović solo pevačica iz Bila i Jaroslav Ajvazov, solo pevač i instrumentalista iz Ukrajine.

Kao gost iznenađenja, okupljenima se obratila i Silvija Štajdle, zamenica gradonačelnika Bila. Posetioci koji su došli iz drugih delova Švajcarske bili su prijatno iznenađeni kad ih je ona pozdravila na čistom srpskom jeziku. Specijalni gost bila je Natalija Gunjić, ataše za kuturu Ambasade Srbije u Bernu.

Julien Nikolić je okupljene proveo kroz galeriju i predstavio svakog umetnika pojedinačno.

Umetnost se još jednom pokazala kao najbolja spona među ljudima. U prijatnoj atmosferi, umetnici su odgovarali na pitanja posetilaca, bilo je i prepričavanja anegdota, a šarm starog Bilskog grada je neke od umetnika izveo na ulicu ispred galerije, gde su prolaznike častili mini-akustičnim koncertom.

Pozitivne kritike

Izložba je dobila izrazito pozitivne kritike: izložena ulja na platnu, akril, kolaži, akvareli, radovi u temperi ili ilustracije, skulpture i fotografije su zadovoljili sve ukuse.
Umetnici čija dela su izložena su: Vera Aćimović, Jasna Anđelković, Aleksander Borisov, Gabor Titajasporn, Vera Jovanović, Ilona Kolar, Stevan Lakić, Snežana Mitić, Ivan Petrović, Ljiljana Putinčanin, Zoran Radojević, Mile Ristić, Slaviša Stajić, Ana Stanković, Ana Milić, Marija Barišić i Dejan Milić.

2024 © - Vesti online