Četvrtak 16.08.2018.
19:10
Z. M.

Jedna aplikacija - bezbroj računa

Lična arhiva
Papren selfi: Goran Trajilović

Naime, Trajilović je upao u "abo-zamku" kada je na svoj mobilni instalirao aplikaciju za selfije preko Plejstora. Nije mogao ni da zamisli da će mu novi program izazvati velike brige i velike troškove.

Posle instaliranja aplikacije dobio je SMS poruku od svog provajdera preko koje je saznao da se upravo "pretplatio na nešto što košta šest evra i to nedeljno".
Međutim, nije ostalo samo na toj jednoj SMS poruci, jer preko skinute aplikacije korisnik sklapa više pretplata sa raznim firmama. Jedna od njih traži 10 evra, druga sedam, treća šest i četvrta pet evra nedeljno.

- Do aplikacije sam došao preko Fejsbuka, gde se nalazila reklama za taj program. Posle instalacije aplikacije dobio sam razne SMS poruke u kojima stoji da sam kupio neke pretplate - objasnio je za "Vesti" Trajilović, rodom iz Dušanovca kod Negotina, koji živi u Beču od 1985. godine.

- Želim druge da upozorim da ne upadnu u istu zamku. Ne skidajte aplikacije TCamera Selfie Photo Editor i P Camera - Photo Editor, Instalacijom aplikacije kupujete i četiri pretplate čiji su ukupni troškovi više od 25 evra nedeljno, koji se skidaju preko telefonskog računa, što je 100 evra mesečno - poručio je on.

Kaže da je, kada je shvatio šta ga je snašlo, kontaktirao Gugl s ciljem da blokiraju te programe u Plejstoru. Takođe je podneo prijavu policiji i namerava da ode do svog mobilnog operatera i vidi šta će biti s ovim slučajem.

Blokiranje plaćanja

Ukoliko je neko instalirao ove aplikacije neka proveri svoje telefonske račune ili nazove operatera da pita da li ima neke pretplate van mreže. U principu jedini spas je blokiranje plaćanja putem telefonskog računa pretplata ili slično koji stižu sa 0900 brojeva i takozvanih partnera. Druga mogućnost ne postoji", naglašava Trajilović.

2024 © - Vesti online