Četvrtak 16.08.2018.
13:35
D. Dekić - Vesti

Kobni pritisak na male medije

Stefan Đaković
Vitomir Ognjanović

Vlast optužuju za gušenje nezavisnog novinarstva, a osnivač i direktor Južnih vesti Vitomir Ognjanović smatra da je reč o opasnom presedanu koji bi mogao da slomi sve male medije posvećene javnom interesu.

Zbog činjenice da je poreska inspekcija posle polugodišnjeg "češljanja" poslovanja izrekla milionsku kaznu, jer glavni i odgovorni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević nema radni odnos u tom mediju, Udruženje novinara Srbije pozvalo je Poresku upravu da svoja ovlašćenja ne zloupotrebljava za pritisak na medije.

Protest protiv političkih pritisaka stigao je i od Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog društva novinara Vojvodine, koja su istakla da vlast mora da prekine da zloupotrebljava poreske inspekcije.

Apel domaćim i stranim intelektualcima, medijima i EU stigao je od Demokratske stranke koja ih poziva da hitno preduzmu sve raspoložive mere povodom dramatične situacije na srpskoj medijskoj sceni koja je, jasno predstavljena i u izveštaju EU.

Ističu da ista ruka vlasti koja je ućutkala policiju da bi kriminalci pod fantomkama rušili Beograd upravo ubija poslednje medije s kritičkom rečju i drugačijim stavom.

2024 © - Vesti online