Sreda 15.08.2018.
19:25
b92.net, Vestionline

Nova nada za ugroženu vrstu: Nađeni zdravi tasmanijski đavoli

pixabay.com
Tasmanijski đavo

- Četrnaest primeraka, nezaraženih tom bolešću, pronađeni su tokom osmodnevne konzervatorske ekspedicije na jugozapadu ostrva - otkriva šef programa "Save the Tasmanian Devil" Dejvid Pemberton. Životinje su stare između 18 meseci i pet godina. 

- Ovaj pronalazak veoma je važan. Posebno je važna geografska lokacija na kojoj su pronađeni jer su bili u potpunosti izolovani od ostatka populacije. Uvereni smo da ih ima još - zaključio je Pemberton. 

Tasmanijski đavoli koji su dobili ime zbog svog oglašavanja nalik režanju, najveći su torbari mesožderi na svetu. U odraslom uzrastu narastu do 70 centimetara dužine i teže do 12 kilograma. 

Naučnici su prikupili njihov izmet kako bi istražili mikrobiom, a uzeli su i tkivo biopsijom ušiju. Primerci su trenutno analizirani u laboratoriji kako bi se istražila genetska raznolikost zdravih đavola i uporedila se sa zaraženim populacijama. 

- Pronalazak đavola sa svežom genetskom raznolikošću daje nam priliku da možda spasimo populaciju - naglašava Pemberton. 

Tasmanijski đavoli izgubili su genetsku raznolikost i skloni su razmnožavanju s bliskim srodstvom, što je štetno i dovodi do niza drugih problema. Naučnici upravo smanjenu genetsku raznolikost vide kao uzrok brzog širenja bolesti jer ona znači i nedostatak odgovora imunološkog sistema. 

- Kad pronađemo populaciju poput ove javlja se potencijal genetske raznolikosti, što je uzbudljivo jer ih možemo seliti i znatnije mešati - ističe Pemberton. 

Smrtonosni tumor koji je pogodio đavole uzrokuje bolne čirevima u ustima i grlu koji sprečavaju te torbare da jedu. Prenosi se razmnožavanjem ili međusobnim borbama. Ako se bolest ne stavi pod kontrolu, naučnici strahuju da bi ta vrsta mogla nestati u nekoliko godina, poput tasmanijskog tigra. Poslednji primerak te vrste uginuo je 1936. godine. 

Gubitak đavola bio bi štetan i za održavanje ekosistema Tasmanije, upozorava Pemberton. 

- Tasmanijski đavoli su važni jer su postali glavni mesožderi nakon što je nestao tasmanijski tigar. Ne bismo samo izgubili jedinstvenu vrstu, nego bi se uticaj osetio i u lokalnom ekosistemu - kazao je.

2024 © - Vesti online