Sreda 15.08.2018.
14:21
blic.rs, Vestionline

Prinos kukuruza do 14 tona po hektaru

pixabay.com
Temperature ove godine su takve da se reproduktivna faza odvija u idealnim uslovima

- Da tamo gde je "primenjena puna agrotehnika" pravilan izbor hibrida, adekvatna upotreba mineralnih i organskih đubriva i zaštita od korova, poljoprivrednici mogu očekivati prinos preko 10 tona po hektaru - rekao je stručni savetodavalac za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe za Pomoravski okrug u Jagodini Miodrag Simić.

- Oni koji su uradili i agrohemijsku analizu zemljišta, a ona je besplatna za registrovana domaćinstva, i na osnovu te analize primenili mineralno đubrivo, mogu očekivati pronos i veći od 14 tona - istakao je Simić.

- Temperature ove godine su takve da se reproduktivna faza odvija u idealnim uslovima i imamo klipove kukuruza gde su zrna formirana do samog vrha - dodao je Simić.

On je istako da su u izvanrdeno dobrom stanju i suncokret i soja. Glave suncokreta su oplođene sa 90 odsto a mahune soje su punezrna.

U narednom periodu, da bi ostalo ovako stanje, ne bi trebalo da dođe do ekstremnih vremenskih neprilika, pre svega oluja i vrelih saharskih vetrova, dodao je on.

2024 © - Vesti online