Četvrtak 16.08.2018.
08:23
A. Vučićević - Vesti

I Amerikanci imali šta da vide

V. Sekulić
Nagrada publike za film "Na mlečnom putu": Sloboda Mićalović, Slavica Petrović i Aleksandar Vlajković

Nagrada za najbolji film po ukusu publike pripala je filmu "Na mlečnom putu" proslavljenog autora Emira Kusturice, a kako je on bio sprečen da dođe, nagradu je primila jedna od glavnih akterki ovog filma, glumica Sloboda Mićalović.

Priznanje za najbolji dokumentarni film osvojio je film "Panta Rei", poslednje autorsko ostvarenje Ljubiše Samardžića. U ime porodice slavne filmske legende, nagradu je primila Zlatica Arsić.

Slavica Petrović, direktor i osnivač Festivala srpskog filma u Čikagu koji se održava već pet godina, istakla je da je srpski narod u Americi željan ovakvih događaja.

Osnivanje asocijacije

Aleksandar Vlajković, selektor Festivala srpskog filma u Čikagu najavio je osnivanje Asocijacije srpskih filmskih festivala u svetu.

- Želimo da nam Srbija postane partner, da budžetski izdvaja mala sredstva koja će mnogo značiti pojedincima koji te festivale nose na svojim plećima, a mi ćemo na sebe preuzeti obavezu da te manifestacije budu u znaku Srbije i promovišu ovu zemlju. Mi želimo da što bolje prikažemo kako u Srbiji može da se napravi dobar film, koji je kao medij izvanredno sredstvo za komunikaciju među ljudima. Strana produkcija filmova u Srbiji je i te kako moguća, jer o tome najbolje govori činjenica da smo u prošlosti učestvovali u velikim svetskim produkcijama - kaže Vlajković.

- Ljudima je ovo potrebno. Nažalost, podrška države nije najbolja. Nekada dobijemo simboličnu finansijsku podršku Uprave za dijasporu, kojom nam pokazuju da su uz nas. Ali bi to moralo da bude bolje. Ovakav kulturni događaj je važan, kako za naše ljude tamo, tako i za umetnike iz Srbije čiji se filmovi prikazuju. Naši producenti imaju priliku da njihove filmove pogledaju ljudi iz sveta filma u Americi, da napišu kritiku o filmu, što je velika stvar. Na taj način se mogu razviti saradnje između producentskih kuća tamo i ovde - ističe Slavica.

Kako kaže, Srbija bi morala više da misli na takve događaje.

Nevena Đonlić, selektor festivala srpskog filma u Vankuveru takođe je istakla loš odnos Srbije prema dijaspori.

- Pomenuću tu čarobnu reč dijaspora, koju država koristi onda kada joj je potrebna. Kad nije, onda tu reč, sve što ona znači i sve te ljude koji žive u inostranstvu i vole ovu zemlju ne tretira na pravi način. Ne postoji finansijska podrška ovakvim festivalima. To je tužna istina i nadamo se da će se to promeniti. Nama nije cilj samo promocija srpskog filma našem narodu, već da promovišemo kulturu i da je pokažemo i lokalnom stanovništvu zemalja u kojima se manifestacije održavaju - rekla je Đonlićeva.

Podići nivo kulture

Miodrag - Mija Ilić, dramski pisac i publicista ističe da je potrebno podići nivo srpske kulture u inostranstvu.

- Ne znam da li više pripadam filmu ili teatru, ali svakako pripadam kulturi. Posetio sam dosta srpskih klubova širom sveta. Njima je potrebna ogromna pomoć. Ne mislim samo na finansijsku, već i u pogledu sadržaja. Nema snažnije promocije jedne zemlje od filma. Sve zemlje koje su izgradile imidž su imale snažnu kinematografiju. Naš narod se najviše bavi folklorom, a malo se bave drugim vrstama umetnosti. Zato su nam potrebni ovakvi festivali. Potrebno je doneti rasejanju novih sadržaja, knjiga, predstava - istakao je Mija Ilić.




 

2024 © - Vesti online