Sreda 15.08.2018.
20:15
R. Lukić - Vesti

Nastava za sve uzraste

R. Lukić
Slatkiši za prvake: Mina, Angelina, Aleksa, Jovana i Teodora sa protom Milanom

Liturgiju je u prepunom hramu služio sveštenik Milan Pejić, a svečanost je uveličao i crkveni hor "Sveti Simeon Mirotočivi" kojim je dirigovala Jelena Agbaba - Milosavljević.

Posle molitve i pričešća sveštenik je đacima i studenima poželeo srećnu i uspešnu novu školsku godinu, a izuzetno uzbudljivo bilo je za pet prvačića koje je sveštenik posebno pozdravio i podelio im tradicionalne fišeke sa slatkišima. Slatkim fišecima i prvom polasku u školu obradovali su se: Jovana, Teodora , Angelina, Aleksa i Mina.

Nastavnici

Prošlogodišnji desetočlani nastavnički tim i ove godine ostaje u istom sastavu. Srpski jezik će predavati Svjetlana Bojić, Brankica Ot i Ilija Jović. Za folklor po grupama prema uzrastu angažovani su Anđela Radulović, Ivana Ružić, Katarina Dabetić i Dragan Gudović. Veronauku će predavati Đurđica Bosančić i Ilija Jović, a pevanje Jelena Agbaba Milosavljević. Predškolsku decu kroz igru, pevanje i crtanje srpskom jeziku podučavaće Marija Arsić.

Sveštenik je u u završnoj besedi govorio o važnosti učenja maternjeg jezika, a roditeljima je uputio apel da i pored svih problema decu ipak upišu u srpsku školu, u kojoj će uz jezik učiti i istoriju, geografiju, pevanje i veronauku.

- U nemačku školu idete da postanete obrazovani i korisni ljudi, a u srpsku da sačuvate svoj identitet i bolje upoznate korene svog porekla - naglasio je sveštenik Pejić.

Gospojina dva puta

- Igumanija Diodora vas poziva u manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Himelstir na manastirsku slavu koja se slavi na Gospojinu u utorak 28. avgusta. Liturgiju koja počinje u 10.00 časova služiće vladika Andrej. Zbog radnog dana Gospojina će se slaviti i u nedelju, 2. septembra - obavestio je vernike arhijerejski zamenik Milan Pejić.

Srpska škola pri hramu Svetoga Save u Hanoveru, jedina je škola u Donjoj Saksoniji u kojoj može da se nauči srpski jezik, a nastava je organizovana i za odrasle i predškolsku decu.

Za vreme druženja uz kafu roditelji i prisutni vernici uglavnom su diskutovali o problemu asimilacije i važnosti škole na maternjem jeziku. Pesnik Vaso Beklavac i profesorke Anđelija Simić, Dušanka Simšić i Svjetlana Bojić sagaglasili su se da su jezik, vera i pismo osnovni elementi identiteta svakog naroda i da na njegovom očuvanju treba svi zajednički da radimo.

Raspored i prijave

Nastava se održava u Svetosavskom Centru
(Mengendamm 16c
) subotom od 10.00 do 15.15 časova. Predškolska deca i deca do trećeg razreda nastavu imaju od 10.00 do 13.45. Za učenike od četvrtog do sedmog razreda nastava se održava od 10.00 do 14.30, a đaci od osmog do 10. razreda nastavu imaju od 10.00 do 15.15. Kursevi za odrasle počinju u 10.00 časova. Opširnije informacije mogu se dobiti na broj telefona 0511 394 19 924 i mobilni 0173232092.


 

2024 © - Vesti online