Sreda 15.08.2018.
19:10
Z. M.

U Nemačkoj 20 miliona stranaca

pixabay.com
 

Glavni razlog za snažan rast udela migranata je u tome što je već duže vreme stopa imigracije veća od one u SAD, koja važi za imigrantsku zemlju.

Takođe, važan uzrok je smanjenje domicilnog stanovništva za pola miliona godišnje.

Koliko se brzo dešavaju promene pokazuje detaljniji pogled na starosne grupe. Dok danas u Nemačkoj živi 5,8 miliona građana bez migranstkog porekla u starosti između 50 i 54 godine, kod mlađih grupa je situacija sasvim drugačija. Kod starije generacije svaki deseti građanin

Nemačke ima migrantsko poreklo, a kod mladih je udeo već 38 odsto.

Turski, ruski, poljski, arapski

Istraživanje je pokazalo i da u Nemačkoj 2,5 miliona građana pretežno govori stranim jezikom. Najčešće korišćeni jezici su turski, ruski, poljski i arapski. Ukoliko u jednom domaćinstvu svi članovi imaju strano poreklo u 55 odsto slučajeva koristi se strani jezik, ali ako je samo jedan deo stranog porekla korišćenje stranog jezika pada na sedam odsto.

Nemačko društvo se od 1960-ih godina razvijalo u migrantsko, konstatuju mediji, dodajući da je Nemačka postala najomiljenija evropska destinacija svih kategorija migranata - radna, porodična ili migracija u cilju dobijanja azila.

Prema statističarima iz Vizbadena 51 odsto ljudi migrantskog porekla ima nemački pasoš ili dvojno državljanstvo, dok su ostatak stranci.

Poređenja radi 2011. je "samo" 42 odsto imalo nemački pasoš. Ova statistika bazirana je, kako je navedeno, na mikrocenzusu, godišnjeg istraživanja građana.

 

2024 © - Vesti online