Sreda 15.08.2018.
08:26
Vestionline

"Albanci su mentori srpske opozicije"

youtube.com/RrokumTV
Goran Rakić

Oni su na konferenciji za novinare u utorak poručili i da pitanje KiM, odnosno odnosi Srba i Albanaca moraju da budu rešeni, ali da tog rešenja još nema.

- Mi nemamo rešenje na stolu. Mi imamo neke predloge i u javnost nećemo izaći dok ne budemo imali neki predlog kako bi to razgraničenje trebalo da izgleda - rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Trenutno se, kazao je, ne razmatra opcija teritorijalnog razgraničenja, iako se o tome u poslednje vreme puno govori.

- Vodi se neviđena i sramna hajka pojedinih opozicionih lidera i kvazi političara koji se raduju tome da će Srbi sa severa Kosova pripasti Prištini - kazao je Rakić.

Rekao je da će o Srbima na KiM odlučivati oni koji su dobili najveću podršku naroda.

Zato, istakao je, vreme je da se kaže "dosta onima koji žive više od 300 kilometara od teritorije Kosova i Metohije, a više svetlosnih godina udaljeni od problema Srba koji žive na prostoru Kosova i Metohije".

- Prekinite sa takvim ponašanjem jer se time stavljate na stranu Prištine i Albanaca, u stvari se javno deklarišete na čijoj ste strani i ko su vaši mentori - poručio je Rakić.
 

Potpredsednik kosovske vlade Dalibor Jeftić je da odnosi Srba i Albanaca moraju da se reše kako bi u budućnosti, oni koji ovde žele da žive,imali drugačiju situaciju i uslove za život.

Opoziciji je poručio da bi „najbolje bilo da ćute".

- Njima vrlo jasno poručujemo da će nam najveću uslugu učiniti ako prestanu da se bave i na bilo koji način komentarišu situaciju na KiM. Opšte je poznato koliku podršku oni imaju - kaže Jevtić i dodao da je njihova namera samo da dođu na vlast.

- Naši zajednicki interesi kao nacije su važniji od interesa pojedinaca, koji su u nekim vremenima bili u poziciji da se bave pitanjem KiM i životom na KiM - rekao je uz podsećanje da kosovski problem nije od juče i da je predsednik Srbije Vučić odlučan u nameri da ga reši.

On je protiv zamrznutog kofnlikta.

- Opredeljeni smo za trajni mir i svi smo u obavezi da tako nešto podržimo, jer samo tako možemo da izbegnemo rat - kaže Jevtić.

Ocenio je da oglašavanje opozicije u poslednje vreme po pitanju KiM nije pitanje razgraničenja, već je cilj da se napadne Vučić.

Poslanik u kosovskom parlamentu Igor Simić smatra da treba podržati ideju o razgraničenju ukoliko, kako je rekao, postoje mogućnosti da imamo mir i u Gračanici i u Ranilugu i u Severnoj Mitrovici i svakoj drugoj opštini.

- U tom slučaju svako od nas to treba da podrži - kazao je Simić..

2024 © - Vesti online